Expoziţia documentară "Exilul etern: Paul Goma - de la Mana la Paris" a fost vernisată la Academia de Ştiinţe a Moldovei de la Chişinău, fiind îngrijită şi comentată de scriitoarea Mariana Sipoş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Publicul a avut acces la o serie de documente şi fotografii inedite din arhiva lui Paul Goma.

Scriitoarea, traducătoarea, criticul şi istoricul literar Mariana Sipoş, prietenă a lui Paul Goma, a prezentat publicului fotografii pe care le-a adunat de-a lungul anilor. Documentele extrase din arhivă ilustrează viaţa în imagini a scriitorului şi a disidentului român, născut în Basarabia, Paul Goma.

În cadrul evenimentului, cei prezenţi au urmărit, în premieră în Republica Moldova, fragmente din filmul documentar "Strict secret: Paul Goma", realizat de Mariana Sipoş pentru TVR, în 2005. Mariana Sipoş este cea care a realizat prima emisiune cu şi despre Paul Goma. Realizatoarea a precizat că prin această expoziţie şi prin acest documentar Paul Goma "a venit un pic acasă".

"Îl readucem pe Paul Goma acasă, dar îl readucem prin a-i citi opera şi eu cred că prin tot ce ne-a vorbit doamna Sipoş este foarte util şi important pentru a înţelege profilul uman şi literar al lui Paul Goma", a remarcat vicedirectorul Institutului de Filologie, dr. Nina Corcinschi.

Cercetătoarea a precizat că tocmai aici, la Academie, s-au scris cele mai importante exegeze despre Paul Goma, s-au rostit cele mai importante conferinţe, prezentări şi comunicări despre Paul Goma, exprimând speranţa că acest eveniment va impulsiona noi căutări şi abordări ale lui Paul Goma.

În şedinţa Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Ştiinţe, din 22 septembrie 2017, a fost aprobată în unanimitate decizia cu privire la acordarea titlului onorific de Doctor Honoris Causa al AŞM scriitorului Paul Goma, pentru întreaga sa creaţie artistică. Candidatura lui Paul Goma a fost înaintată de Consiliul Ştiinţific al Institutului de Filologie si recomandata de Biroul Secţiei Ştiinţe Umanistice şi Arte a AŞM.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.