Publicul român este invitat, în perioada 18-22 iulie, la ARCUB Gabroveni, într-o incursiune în cultura iraniană printr-o serie de expoziţii şi ateliere susţinute de artişti importanţi din Iran. Expoziţia „Culorile Persiei” marchează 120 de ani de relaţii diplomatice dintre Iran şi România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Desfăşurată în trei spaţii expoziţionale de la parterul Hanului Gabroveni, „Culorile Persiei” expune lucrările a 13 dintre cei mai mari artişti din Isfahan, de la sculpturi în lemn, la gravuri, broderii şi bijuterii. 

În exclusivitate pentru evenimentul de la ARCUB, publicul are ocazia rară de a participa, în cadrul expoziţiei, la ateliere susţinute chiar de artiştii din Isfahan. Proiectul cuprinde ateliere şi demonstraţii live ale unor tehnici antice persane de realizare a picturilor în miniatură, de şlefuire şi încrustare a lemnului, prelucrare a pietrelor preţioase, broderie sau gravură folosite cu precădere în zona Isfahanului.

„Fiecare naţiune are o datorie de recunoştinţă faţă de păstrătorii modeşti ai culturii şi artei sale pentru durabilitatea, longevitatea şi existenţa meşteşugurilor sale. Ei sunt artiştii care, atât conştient, cât şi accidental, au depus un efort pentru a păstra tradiţiile istorice ale patriei grupului lor etnic. Fiind una dintre capitalele mondiale ale meşteşugurilor, Iranul se mândreşte cu fundalul bogat, varietatea, complexitatea şi producţia abundentă a meşteşugurilor sale. Artefactele persane arată fascinaţia iranianului pentru modelele geometrice, modelele imaginative şi motivele din natură", a declarat ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşti, Excelenţa Sa Seyed Hossein Sadat Meidani.

Artizanatul iranian a fost întotdeauna renumit pentru istoria şi vechimea sa, autenticitatea culturală şi istorică, diversitatea produselor, frumuseţea motivelor şi abordările imaginative ale operelor de artă, iar Isfahan are o poziţie unică în artizanat printre toate oraşele din Iran datorită talentelor istorice şi inerente, forţei de muncă şi unui cadru cultural unic.

„Isfahan, recunoscut pe plan mondial ca oraşul meşteşugurilor şi artizanatului, şi o carte eternă a artei plastice şi a arhitecturii Iranului, este onorat să organizeze la Bucureşti, în numele Republicii Islamice Iran, «Săptămâna Culturală a Isfahanului», cu ocazia celebrării a 120 de ani de relaţii diplomatice şi constructive între cele două ţări prietene, cu participarea unui grup de artişti de seamă ai artizanatului şi artelor tradiţionale. Prezenţa acestor mesageri ai artei şi culturii este o oportunitate extraordinară de a prezenta acest oraş-muzeu al Iranului, şi de a invita oamenii iubitori de cultură din România să călătorească în Iran şi în Isfahan", a afirmat guvernatorul general al Provinciei Isfahan, Sayed Reza Mortazavy. 

Artiştii proiectului „Culorile Persanului” sunt Mohsen Seyed Fattahi, Mojtaba Ayoubi Marbini, Nasrin Kardani Esfahani, Hamed Karimi, Aliakbar Taebi, Mohammadreza Talebi, Behzad Fallahi Sichani, Mohsen Davari Dolatabadi, Vahid Sabaghi, Milad Yazdkhasti, Mohammadebrahim Golriz Khatami, Zahra Abasaltian Naeeni şi Amirkamyar Kazemi Darafshani.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 18-22 iulie, zilnic, între orele 11.00 şi 21.00, la ARCUB Gabroveni în sălile Cafenea, Librărie şi Arcelor.

În cadrul proiectului vor avea loc o serie de ateliere susţinute de artiştii expozanţi.

Intrarea în cadrul expoziţiei este liberă.

Evenimentul este organizat de Ambasada Republicii Islamice Iran din România în parteneriat Primăria Capitalei prin ARCUB, sub auspiciile Ambasadei Republicii Islamice Iran în România, cu susţinerea Prefecturii din Isfahan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.