Expoziţia „Casa tradiţională - reper identitar”, parte a unui proiect ce va fi derulat pe mai mulţi ani, va fi deschisă joi în sala Acvariu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Depopularea satelor, lipsa banilor, nepăsarea sau ignorarea valorilor arhitecturale tradiţionale au dus, în timp, la situaţii nefireşti - casele de la ţară sunt fie lăsate să se dărâme, fie li se schimbă arhitectura odată cu reabilitarea lor, spun organizatorii expoziţiei, Consiliul Judeţean Olt şi Muzeul Judeţean Olt, în parteneriat cu MNŢR.

„Casa tradiţională - reper identitar” este un proiect iniţiat de Consiliul Judeţean Olt şi Muzeul Judeţean Olt şi se va derula pe parcursul mai multor ani.

Acest proiect este o încercare de salvgardare a arhitecturii rurale tradiţionale, de tezaurizare a acesteia şi de a pune bazele constituirii şi la Olt a unui nucleu pentru un viitor muzeu al satului din judeţul Olt, care are încă multe case cu specific unic, aşa cum sunt şi cele din Vâlcea sau Gorj.

Tot parteneri în proiect vor fi şi primăriile din localităţile care deţin case tradiţionale cu arhitectură mai deosebită dar şi parteneri persoane fizice sau juridice interesate de scopul pentru care am iniţiat acest proiect, care se va derula în mai multe etape.

La nivelul judeţului Olt au fost identificate trei zone în care se pot oricând constitui rezervaţii arhitecturale: comuna Poboru (satul Cornăţelu), comuna Făgeţelu şi comuna Oporelu (satul Rădeşti). Case construite în stilul arhitectural tradiţional se mai găsesc pe alocuri şi în alte sate din nordul judeţului Olt: Topana, Leleasca, Sâmbureşti, Vitomireşti. 

Prima etapă a proiectului o reprezintă expoziţia ce va fi deschisă la Bucureşti cu câteva dintre desenele realizate în urmă cu câţiva ani de studenţi sau viitori studenţi la arhitectură în satul Cornăţelu din comuna Poboru şi satul Rădeşti din comuna Oporelu.
Alături de acestea, vor fi expuse fotografii reprezentative pentru arealul etnografic reprezentat de Ţara Oltului de Jos.

În etapa următoare, care va începe în primăvara anului 2022, vor avea loc deplasări în teren pentru identificarea caselor tradiţionale cât mai bine conservate precum şi a proprietarilor acestora, inventarierea, realizarea de relevee şi fotografierea, întocmirea unui studiu statistic.

În cea de-a treia etapă va fi întocmit un proiect prin care va fi urmărită constituirea unui nucleu pentru un sat tradiţional care să cuprindă case din zonele cu arhitectură specifică din nordul judeţului Olt. Acest sat ne dorim să fie un sat viu, în care să poată veni oameni împreună cu copiii lor pentru a experimenta - pentru o perioadă - traiul într-o gospodărie ţărănească, în care se vor creşte păsări, animale, se vor cultiva legume şi zarzavaturi, se vor practica meşteşuguri tradiţionale specifice satului oltean, adică se va putea trăi strict ca pe vremea bunicilor din secolul trecut.

Vor fi realizate cataloage, albume, ilustrate, miniaturi ale celor mai interesante şi frumoase case descoperite în teren, se va încerca păstrarea în condiţii cât mai bune a caselor tradiţionale bine conservate şi restaurarea altora - stabilite de specialiştii muzeului de la Râmnicu Vâlcea şi ai Ordinului Arhitecţilor din România -, care să merite a fi restaurate.

Se va face promovarea zonelor prin includerea lor într-un circuit de turism cultural, circuit care să includă şi Muzeul „Nicolae M. Nica” de la Chilia - Făgeţelu şi alte colecţii etnografice din judeţul Olt, ateliere ale meşterilor etc.
O secţiune a site-ului Muzeului Judeţean Olt va fi dedicată acestui proiect urmând ca, în timp, să aibă site propriu.

Coordonatorul proiectului este George Smarandache, director la Muzeul Judeţean Olt, iar curatorul expoziţiei, Valeru Ciurea.

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Acvariu, până pe 21 noiembrie 2021, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Intrarea este liberă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.