Expoziţia "Artişti la Muzeu" (ediţia a II-a), care va fi deschisă la Muzeul de Artă Populară "Dr. Nicolae Minovici", poate fi vizitată din 24 februarie, anunţă Muzeul Municipiului Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această expoziţie de grup este organizată cu participarea artiştilor: Dinu Mihai Fălcoianu, Aida Simona Grigore, Rodica Ion, Nazen Ştefania Peligrad, Cristina Vasiliu, Marilena Murariu şi Vasile Dobre.

Găzduită de Sala de conferinţe a Muzeului Dr. Nicolae Minovici, "Artişti la Muzeu" continuă demersul iniţiat de Muzeul Municipiului Bucureşti în anul 2016 şi oferă publicului interesat de artă contemporană ocazia să descopere dintr-o altă perspectivă activitatea unor muzeografi şi restauratori, a căror misiune este aceea de a proteja şi pune în valoare obiectele de patrimoniu, dar care, în paralel cu această responsabilitate majoră, construiesc propriul univers artistic.

Expoziţia include picturi şi tapiserii care abordează teme de actualitate - de la chipuri care privesc cu candoare la personaje misterioase, fiinţe ludice, compoziţii ameţitoare, geometrii secrete, până la abordări satirice şi reprezentări auctoriale.

Dinu Mihai Fălcoianu a expus în ţară şi străinătate, între care expoziţia personală organizată în 2019 la Fundaţia "Casa Storck" din Bucureşti. Despre Dinu Mihai Fălcoianu, Raluca Olga Dumitru sublinia: "Deşi conţin ipostaze diverse, concentrate în jurul formei geometrice a pătratului, lucrările lui Fălcoianu degajă acelaşi tip de stare, a unui univers tactil, echilibrat şi seren, realizat prin conceptualizarea imaginii".

Aida Simona Grigore a participat la expoziţii de grup, printre cele mai recente numărându-se, în 2020, expoziţia „Împărăţia Cerurilor”, organizată la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” de Asociaţia Filială Artă Plastică Religioasă şi Restaurare a UAP din România şi, în 2019, Anuala de Artă Religioasă şi Restaurare - Duminica Floriilor, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. Aida Simona Grigore se află la prima participare la expoziţia "Artişti la Muzeu".

Rodica Ion a prezentat lucrările sale în expoziţii personale şi de grup, în ţară şi străinătate. Despre picturile monumentale pe care le realizează, Mariana Dan remarca: "Procedeul artistic al Rodicăi Ion presupune o perfectă concordanţă între tensiunea artistică şi sugestie, între ce vrea să spună şi ce spune, aşa încât fiecare pensulă pe care o pune nu numai controlează, ci şi reprezintă expresia plastică foarte precisă a situaţiei date, a intenţiei, a stării".

Nazen Ştefania Peligrad a participat la expoziţii de grup şi a organizat expoziţii personale, printre care "Nostalgii", deschisă la Muzeul de Artă „Vasile Grigore” - pictor şi colecţionar în 2018. Radu Negrescu-Suţu scria: "Indiferent de tematică, fie portrete, autoportrete, copii, ochi, copaci, flori sau vitralii, Nazen Peligrad reuşeşte să transmită, cu cutezanţa talentului său, Emoţia, cea cromatică sau cea a misterului".

Cristina Vasiliu colaborează pentru prima dată în cadrul proiectului expoziţional Artişti la Muzeu. Ea mărturiseşte: Cred că o epocă este reflectată în artă, iar artistul este asumat spiritului epocii sale. (…) În seria „Paradox”, picturile sunt metafore ale unui realism magic, prin care mă definesc ca artist şi individ.

Marilena Murariu prezintă trei dintre lucrările care au făcut parte din expoziţia-pamflet "Despre Elena în general" (2011). Construite în jurul Elenei Ceauşescu, picturile din această serie au punctat o nouă etapă în destinul artistei, de activism asumat, ironic şi satiric. Marilena Murariu se află la prima participare la expoziţia "Artişti la Muzeu".

Vasile Dobre şi-a prezentat creaţiile în expoziţii personale, de grup şi saloane începând cu anul 1981. Corneliu Ostahie declara: "Tapiseriile sale au o forţă bine temperată, dedusă din menirea lor primordială: aceea de a umaniza şi de a „încălzi” spaţiile interioare, fie că e vorba de un microunivers domestic sau de un ambient cu valenţe publice".

Expoziţia, descisă între 24 februarie şi 30 mai, este recomandată vizitatorilor cu vârsta de peste 18 ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.