Vernisajul expozitiei "Allegro Molto Lento - b" va avea loc în prezenţa artiştilor João Tabarra şi Andrei Ujică la galeria de artă a Centrului Ceh, Future Museum, pe 29 noiembrie, la ora 19.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Allegro Molto Lento - b" este o instalaţie creată de João Tabarra, care reinterpretează trilogia lui Andrei Ujică - "Videogramele unei revoluţii" (1992), "Out of the present" (1995) şi "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" (2010) în contextul galeriei care demontează filmele lui Ujică prin crearea unei altfel de abordări.

Această instalaţie combină fragmente care vin din diferite medii şi sunt puse laolaltă în acelaşi spaţiu cu scopul de a crea apariţia unor noi circumstanţe. Chiar în centrul spaţiului sunt proiectate trei fragmente din filmul lui Andrei Ujică "Out of the present", prin care este redată partea care expune natura. Sunetul narează partea legată de istorie, care se manifestă prin 4 canale de sunet - voci, sunete înregistrate, care sunt combinate şi care vin din toate colţurile camerei. Aceste bucăţi de sunet sunt subtitrate şi proiectate pe un material negru.

Întregul context ne oferă un indiciu despre măreţia istoriei şi a naturii şi cum timpul se joacă cu amândouă, prima fiind supusă temporalităţii şi cealaltă atemporalităţii, dar amândouă fiind guvernate de evoluţie în procese mai lente sau mai rapide. Opera artistului este o sferă care oricând poate fi spartă în bucăţi mai mici şi lipite împreună pentru a produce o operă în totalitate nouă.

João Tabarra, născut la Lisabona în 1966, a studiat fotografia şi a început prin a expune regulat la finalul anilor ’80, având astăzi un parcurs complex care include participarea la expoziţii naţionale şi internaţionale, atât individuale cât şi colective. În prezent este profesor la departamentul Moving Image in the Media al Universităţii HGK Karlsruhe pentru Artă şi Design din Germania.

Andrei Ujică, născut la Timişoara în 1951, a studiat literatură în Timişoara, Bucureşti şi Heidelberg. În 1981 a emigrat în Germania. Şi-a început cariera de regizor în exil şi datorită întâlnirii cu Harun Farocki. Primul său film "Videogramele unei revoluţii" (1992) este considerat unul dintre cele mai subversive 10 filme realizate până acum. A continuat să creeze cinematografie sintactică, aşa cum o numeşte, regizând "Out of the Present" (1995) şi "Autobiografia lui Nicoale Ceauşescu" (2010).

Programul Future Museum a început în mai 2017 cu expoziţia solo a lui Ovidiu Anton, vara a continuat cu Anetta Mona Chişa şi Lucia Tkáčová, iar expoziţia din această toamnă este o colaborare între artistul João Tabarra şi regizorul de film Andrei Ujică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.