Expoziţia "Adina Pintilie. You Are Another Me. Eine Kathedrale des Körpers" este deschisă la Württembergischer Kunstverein Stuttgart. Concepută iniţial pentru Bienala de Artă de la Veneţia din 2022, expoziţia de la Stuttgart marchează atât premiera germană a proiectului, cât şi o nouă etapă în evoluţia acestuia, prezentând pentru prima dată public noua lucrare a Adinei Pintilie - instalaţia cinematic-performativă 'Waffenstillstand' ('Weapons Standing Still'), produsă în strânsă colaborare cu echipa instituţiei gazdă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lucrarea reconstituie, în spaţiul expoziţional, "apparatus"-ul filmic situat în centrul practicii artistei, "spaţiul alchimic" în care realitatea şi cinema-ul fuzionează şi imaginile iau naştere. 

Expoziţia poate fi vizitată de public până pe 14 ianuarie 2024.

La finalul expoziţiei, în seara zilei de 11 ianuarie, noua lucrare 'Waffenstillstand' va fi activată printr-un performance cinematografic live, în care protagoniştii, împreună cu Pintilie şi echipa sa, vor invita publicul din Stuttgart să asiste şi să devină participanţi la procesul lor de filmare, - numit de artistă 'incubare emoţională' - explorând modul în care timpul şi memoria, istoria personală şi cea colectivă sunt întipărite în corpurile noastre şi influenţează modul în care trăim experienţa intimităţii. Prin punerea (şi repunerea) în scenă de amintiri şi dorinţe, prin împărtăşirea de ritualuri şi gesturi afective, procesul acesta face posibil ceea ce artista numeşte un spaţiu-timp al 'oglindirii', între tranzienţă şi transcendenţă, în care corpurile se descoperă reciproc, iar privirile se întorc către propria interioritate.

Expoziţia solo a artistei de la Stuttgart vine în continuarea unei serii de prezentări ale proiectului pe plan internaţional, în varii contexte şi dimensiuni, după expunerea acestuia la Muzeul de Artă Contemporană Migros din Zurich şi a extensiei sale VR, în cadrul Centrului de Artă Contemporană Kunsthal NORD din Danemarca. Dimensiunea VR a proiectului a fost creată de artistă în colaborare cu colectivul de designeri Augmented Space Agency, în parteneriat cu CINETIC Centrul Internaţional de Cercetare şi Educaţie în Tehnologii Inovativ Creative al UNATC Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti.

"Adina Pintilie. You Are Another Me. Eine Kathedrale des Körpers" face parte dintr-o serie de expoziţii concepute de WKV Württembergischer Kunstverein Stuttgart, dedicată abordărilor intersecţionale feministe şi queer în artă, film, activism şi cercetare, începând din 2007, cu artiste precum Anna Oppermann, Ines Doujak, Imogen Stidworthy, Lorenza Böttner, Carrie Mae Weems, Trinh T. Minh-ha, Delphine Seyrig şi acum Adina Pintilie.

Expoziţia "You Are Another Me. Eine Kathedrale des Körpers" marchează cea mai recentă etapă a proiectului de cercetare artistică multi-platformă asupra intimităţii şi corporalităţii iniţiat de Adina Pintilie, în colaborare cu o echipă reunită din mai multe ţări europene, celebrând astfel schimburile inter-culturale şi colaborarea dincolo de graniţele naţionale. Prin diferitele limbaje şi plaforme artistice ale instalaţiei, cinema-ului, sculpturii, şi performance-ului, - cercetarea sa transdisciplinară pe termen lung explorează modurile în care relaţionăm cu ceilalţi şi cu noi înşine.

O contribuţie aparte la conversaţiile actuale care reevaluează normativul în materie de gen şi diversitate corporală, perspectiva distinctivă a Adinei Pintilie este transmisă printr-un cosmos şi o estetică vizuală singulară, precum şi printr-o regândire seducătoare a puterii imaginii în mişcare şi a politicii privirii. Născută din experienţele sale personale şi din colaborarea pe termen lung cu protagoniştii săi, precum dintr-o experimentare colectivă inspirată de practici terapeutice şi de bodywork, metodologia idiosincratică a artistei explorează modul în care copilăria timpurie - dezvoltarea noastră cognitivă şi afectivă din acea perioadă formativă 'de dinainte de cuvinte' - are un impact profund asupra felului în care ne raportăm la ceilalţi şi navigăm prin lume.

Re-imaginând spaţiul expoziţional ca pe o 'catedrală' contemporană, ce încurajează deschiderea către experienţe diferite ale corporalităţii şi viziuni diferite asupra lumii, proiectul propune noi posibilităţi de a vedea, de a gândi şi de a relaţiona, ce destabilizează retoricile vizuale şi politicile convenţionale ale privirii, generând noi experienţe epistemologice şi transformatoare. Plasând conexiunea cu corpul 'aproapelui' nostru, - precum şi cea cu propriul corp, - în centrul existenţelor noastre atât personale, cât şi politice, ne propune să ne întelegem propria umanitate şi să ne exersăm capacitatea de a-l percepe pe celălalt ca pe 'un alt eu', ca pe o altă posibilitate a sinelui nostru. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.