Art Safari revine cu o ediţie de cinci stele dedicată starurilor, în perioada 29 septembrie-14 ianuarie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Corul Madrigal prezintă un show complet al muzicii, cu experienţe interactive şi multisenzoriale pentru toată familia, inclusiv femei însărcinate şi bebeluşi, ce marchează aniversarea de 60 de ani.

Viaţa de noapte a Bucureştiului de altădată, din perioada Belle Époque până la final de comunism, se află în lumina reflectoarelor în „De la frici uitate la nopţi prietenoase. Avatarurile oraşului nocturn”, curator: Adrian Majuru.

Victoria & Albert din Londra vine pentru a doua oară la Art Safari şi aduce în premieră expoziţia „Bags: Inside Out”. Genţi super valoroase care au scris istorie: celebra „Baguette” Fendi purtată de Sarah Jessica Parker, „Kelly” Hermès, „Lady Dior” şi alte obiecte iconice. Prin designul spectaculos semnat de Diana Nicolaie, expoziţia poartă vizitatorii într-o călătorie din secolul al 16-lea până în prezent.

„Trei expoziţii noi pe placul tuturor generaţiilor marchează începutul acestui sezon Art Safari. Poveştile pline de mister ale oraşului nocturn se descoperă într-o expoziţie curatoriată de Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului Bucureşti, partener strategic al Art Safari. Madrigal ne încântă cu experienţe multisenzoriale, inclusiv cu programul lor unic în lume Madrigal for Babies, pentru femei însărcinate şi bebeluşi. Pasionaţii de modă, stil şi design vor avea parte de un design show, realizat în colaborare cu Victoria & Albert Museum, Londra”- Ioana Ciocan, CEO Art Safari şi comisar al României la Bienala de Artă de la Veneţia.

„Pe mai multe voci. O expoziţie de muzică celestă”, curator: Emil Pantelimon, cu ocazia aniversării a 60 de ani de Madrigal, scenografie: Vladimir Turturică

Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” se mută pentru 3 luni în Palatul Dacia-România. Art Safari devine singurul muzeu al muzicii din Capitală şi locul în care oricine află că poate cânta. 16 spaţii vibrante, 60 de costume, 70 de discuri, informaţii inedite şi experienţe muzicale interactive şi senzoriale, o adevărată istorie afectivă colectivă a Crăciunului românesc, politică şi societate, sunet, culoare şi miros – totul privit prin ochii şi experienţa celor 60 de ani de Madrigal.
O multitudine de experienţe interactive, care au la bază VR şi alte tehnologii noi, îi conectează pe vizitatori cu sunetele. De exemplu, vizualizarea propriei voci şi spectacole olfactive.

Muzică pe gustul bebeluşilor 

Femeile însărcinate şi bebeluşii (0-12 ani) vor avea un spaţiu dedicat: Madrigal for Babies, cu muzică pe gustul bebeluşilor. Proiectul se desfăşoară în parteneriat cu Asociaţia Română de Muzicoterapie şi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Bazat pe studii aprofundate cu privire la efectului muzicii asupra copiilor între 0 şi 12 luni, precum şi asupra femeilor însărcinate, concertul oferă părinţilor ocazia unică să cânte alături de Corul Madrigal melodii cu efecte benefice asupra celor mici. În program se regăsesc lucrări îndrăgite precum „Somewhere Over the Rainbow”, „Greensleeves”, „Moon River”, „Cântec de leagăn” şi alte piese recomandate pentru o bună dezvoltare a bebeluşilor.

Publicul este invitat să descopere cum un mic ansamblu cameral creat în anii comunismului cu studenţi ai Conservatorului bucureştean a devenit unul dintre cele mai puternice şi mai importante branduri culturale ale României şi propune azi cea mai importantă reformă a educaţiei culturale: Cantus Mundi. Toate realizările lor se văd şi se simt la Art Safari.
Partenerul expoziţiei este Policolor, susţinător al proiectelor culturale. Pentru culorile vibrante ale pereţilor din spaţiul expoziţional, arhitecţii şi curatorul expoziţiei au ales vopseaua Spor Art Color, atât pentru calitate, cât şi pentru fidelitatea culorilor.

„De la frici uitate la nopţi prietenoase. Avatarurile oraşului nocturn”, curator: Adrian Majuru, în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer şi Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici

De la teama de întuneric, resimţită de omenire încă de la începutul istoriei, la îmblânzirea deplină a fricii prin tehnologie şi viaţa de noapte. În ultimele generaţii, omul a dat nopţii un nou conţinut. Oraşul a fost instrumentul de remodelare nocturnă a preocupărilor, imaginarului şi  credinţelor.

Capitala României a fost adeseori comparată cu cea a Franţei, Paris, datorită vieţii luxoase şi a distracţiei. De la viaţa socială până la cea... delictuală, viaţa de noapte a Bucureştiului a trecut prin schimbări majore. Expoziţia însumează o colecţie de fotografii, obiecte şi picturi (inclusiv lucrări de Tonitza, Iosif Iser etc.) ce redau faţa nocturnă a Bucureştiului de odinioară, începând cu frumoasă perioadă a vieţii tihnite de până la izbucnirea Primului Război Mondial (La Belle Époque), şi până la finalul regimului comunist.

„Avatarurile oraşului nocturn reprezintă o introducere ȋn formă scurtă a fenomenelor sociale şi culturale legate de timpul şi de viaţa nopţii sau inspirate de ea, unele având origini primordiale, cele mai cunoscute fiind hrănite de istoria vieţii urbane. Alături de lucrările oferite de Muzeul Municipiului Bucureşti, această poveste despre nopţi urbane aduce în faţa publicului o serie de piese din colecţiile didactice ale Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” şi Institutului de Antropologie „Francisc Rainer” – Academia Română, unele fiind expuse public în premieră. Ceea ce vom explora împreună, cu acest prilej, este şi va rămâne un şantier deschis pentru toţi cei interesaţi să studieze, să cerceteze istoria nocturnă şi cotidianul trăit cu fiecare noapte, în interiorul generaţiilor”, spune Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti, curatorul expoziţiei.

„Bags: Inside Out”, curator: dr. Lucia Savi, asistent curator: Jessica Harpley, în parteneriat cu Victoria & Albert Museum, Londra, design de expoziţie: Diana Nicolaie

De la obiect de necesitate la simbol al luxului şi statutului, de la rucsacuri şi genţi de livrare până la poşete Versace sau valize Louis Vuitton, „Bags: Inside Out” explorează stilul, funcţionalitatea şi designul accesoriului suprem, prin 300 de obiecte valoroase. După ce s-au plimbat prin Belgia, Anglia şi Asia, au ajuns pentru prima dată la Bucureşti. Designul expoziţiei este semnat de Diana Nicolaie, designer de interior şi artist vizual.

„Un vals printre materiale, texturi, forme şi volumetrii, ghidat de culori, către o lume plină de mesaje, celebrităţi şi stil. Experienţa vizitatorului este împărţită în 3 etape: introducere în istoria genţii, design îndrăzneţ şi celebritate şi procesul de manufactură. Aici ai posibilitatea să vezi, să atingi şi să înţelegi pe deplin procesul de fabricaţie al unei genţi. Sunt convinsă că publicul va iubi această expoziţie” – Diana Nicolaie, designer de expoziţie.

Şi copiii sunt aşteptaţi la ateliere de creaţie şi tururi ghidate personalizate la Art Safari Kinder.

Program Art Safari (29 septembrie-14 ianuarie 2023)
• Joi-duminică – 12:00-21.00 (ultima intrare - 20:30); Night Tours - vineri şi sâmbătă 22:00-1:00 (experienţe speciale de vizitare cu ghidaj în toate expoziţiile şi prosecco; se intră la ora 22:00). Pentru alte menţiuni privind programul, consultaţi site-ul www.artsafari.ro.
• Bilete: artsafari.ro sau direct de la intrare
• Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20, Bucureşti

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.