Regizorul Cristi Puiu, selectat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes cu filmul ”Sieranevada”, a declarat pentru agenţia de presă News.ro că îşi doreşte ca spectatorii evenimentului să vadă pelicula sa până la capăt.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sper ca oamenii să vadă filmul, să nu iasă din sală. Sper să fie bine primit”, a mărturisit, joi, regizorul.

Selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes a fost anunţată, joi, într-o conferinţă de presă. În competiţia oficială au fost incluse, între altele, peliculele româneşti ”Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, şi ”Sieranevada”, de Cristi Puiu.

Potrivit cineastului, filmul ”Sieranevada”, care are o durată de aproximativ 3 ore, spune povestea membrilor unei familii care se întâlnesc la un parastas.

Filmul "Sieranevada", al cărui scenariu este semnat tot de Cristi Puiu, este o coproducţie România - Franţa - Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Macedonia.

Din distribuţia filmului, al cărui buget este estimat la 1,4 milioane de euro, fac parte, între alţii, Mimi Brănescu, Bogdan Dumitrache, Dana Dogaru şi Sorin Medeleni.

Cristi Puiu, născut pe 3 aprilie 1967, la Bucureşti, este scenarist şi regizor. A urmat studiile Şcolii Superioare de Arte Vizuale din Geneva, între 1992 - 1996, şi şi-a luat diploma cu documentarul "25.12. Bucharest, North Railway Station".

A debutat în lungmetraj cu filmul ”Marfa şi banii” (2001), căruia i-au urmat ”Moartea domnului Lăzărescu” (2004), ”Aurora” (2010) şi ”Trei exerciţii de interpretare/ Three Exercises of Interpretation” (2013).

Cristi Puiu a fost premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2004, pentru scurtmetrajul ”Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea”, iar pentru ”Moartea domnului Lăzărescu” a fost distins cu trofeul secţiunii Un Certain Regard, la Festivalul de Film de la Cannes, în 2005. Acelaşi lungmetraj i-a adus şi o menţiune specială la festivalul IndieLisboa.

În 2007, Cristi Puiu a fost membru al juriului secţiunii Un Certain Regard, la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes. A fost membru al juriului ”Cel mai bun lungmetraj de debut” la cea de-a 61-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, în 2008. Doi ani mai târziu, Cristi Puiu a fost preşedintele juriului competiţiei oficiale a celei de-a 16-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, iar în 2012, a fost preşedintele juriului GoEast Film Festival Wiesbaden.

În prezent, predă regie de film la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.