Eseistul francez de extremă dreapta Alain Soral a fost condamnat definitiv pentru contestarea Holocaustului după respingerea recursului său, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alain Bonnet zis Soral, 63 de ani, a fost condamnat pe 25 iunie 2020 de Curtea de Apel din Paris la o amendă de 5.000 de euro, ce poate fi transformată în detenţie în caz de neplată, pentru că a publicat concluzii ale avocatului său într-un alt caz, care „minimizează şi banalizează suferinţele victimelor şi a condiţiilor lor de viaţă în lagărele” de concentrare. 

Curtea de Casaţie a anulat această decizie dar doar în ceea ce priveşte constituirea ca parte civilă a unei asociaţii, ceea ce face pedeapsa definitivă, conform unei hotărâri din 19 octombrie. 

În 2016, site-ul lui Alain Soral a publicat un desen reprezentând chipul lui Charlie Chaplin în faţa stelei lui David, cu întrebarea „Holocaust, unde eşti?”, referire la o polemică a Charlie Hebdo după atentatele de la Bruxelles, „Papa, unde eşti?”. 

Pentru această negaţie, Alain Soral a fost definitiv condamnat la plata unei amenzi de 10.000 de euro. 

În noiembrie 2017, acelaşi site a publicat concluziile avocatului său Damien Viguier în cazul „Holocaust, unde eşti?”. El îl cita aici ca exemplu pe nagaţionistul Robert Faurisson şi comenta mormanele de pantofi şi păr din memoriale ale Holocaustului. 

Pentru acest al doilea text, Tribunalul corecţional l-a condamnat pe Alain Soral la un an de închisoare, în aprilie 2019, prin ataşarea acestei pedepse la un mandat de arestare, condamnându-l pe Damien Viguier la amendă de 5.000 de euro pentru complicitate. 

Alain Soral a fost deja condamnat de aproximativ douăzeci de ori, în mare parte pentru infracţiuni de incitare la ură, defăimare şi insulte antisemite.

Recent, în luna mai, el a fost condamnat în apel la patru luni de închisoare cu o zi condiţionată pentru instigare la ură pe motive de religie, după ce a dat vina pe evrei pentru incendiul Notre-Dame de Paris.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.