Proiectul intitulat "EnescuTube" imaginează posibilitatea realizării unei serii de videoclipuri despre lucrările lui George Enescu, concepute, comentate şi explicate de compozitorul Dan Dediu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit specialiştilor de la Muzeul Naţional "George Enescu", "este evident faptul că în câteva minute nu se poate explica sau comenta de la cap la coadă o lucrare muzicală şi nici nu se pot oferi suficiente detalii pentru a cunoaşte acea lucrare în profunzime. Mai mult, specificul mediului audio-vizual nici nu încurajează o asemenea abordare. Drept urmare, strategia care trebuie aleasă pentru realizarea seriei de videoclipuri va ţine de transversalitate şi imprevizibilitate, şi nu de unidirecţionalitate şi previzibilitate".

Primul episod este consacrat Octuorului op.7.

Prin acest demers, "se poate trezi apetitul ascultătorului pentru o audiţie activă a lucrărilor respective, reliefându-se aspecte diverse, de la biografie la analiză, de la percepţie la anecdotă, atrăgându-i-se atenţia spectatorului şi asupra câtorva elemente, bine alese şi formulate, ce trebuie urmărite în timpul audiţiei lucrării comentate".

De aceea, adecvată acestui proiect va fi strategia pe care o vom putea numi regizarea şi orientarea audiţiei, ea fiind dezvoltată în cadrul unui format cadru. Astfel, se vor putea oferi câteva idei de pornire asupra lucrărilor enesciene şi se va putea asigura un tampon intuitiv-perceptiv prin exemplificări scurte la pian ale amfitrionului, urmate apoi de pasaje filmate din partitură, peste care vor fi suprapuse înregistrări audio cu exact fragmentele respective.
 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.