Magazinul cultural „Intrare liberă”, moderat de Marius Constantinescu şi Mirela Nagâţ, va debuta luni, de la ora 19.00, pe TVR Cultural. Telespectatorii vor avea parte, de luni până vineri, de 90 de minute de teme esenţiale ale culturii contemporane, 90 de minute de spectacol al ideilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tot în premieră, se lansează „Pastila de artă - Tezaur medieval”, un program care aduce în faţa publicului un proiect televizual unic, realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României. În anul comemorării a 500 de ani de la moartea voievodului Neagoe Basarab, ctitorul unuia dintre cele mai vestite monumente româneşti - Mănăstirea Argeşului -, autorul primei opere din literatura românească - „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie” - şi susţinătorul unei inegalabile campanii de patronaj artistic, Televiziunea Publică difuzează, în premieră, 50 de episoade ce ilustrează un patrimoniu de excepţie. Programul va fi difuzat la finalul săptămânii, sâmbătă şi duminică, de la ora 11.50.

Jurnalul Cultural, prezentat de Bogdan Stănescu, transmis în direct, de luni până vineri, de la ora 21.00, dar şi cele difuzate zilnic de la ora 13.00, oferă publicului cele mai noi şi de interes informaţii despre evenimentele culturale naţionale şi internaţionale.

Ediţiile de colecţie ale emisiunii „Înapoi la argument”,  cu Horia Roman Patapievici, vor fi de luni până vineri, de la ora 11.00. Săptămâna viitoare sunt programate ediţiile în care moderatorul i-a avut ca parteneri de dezbatere pe reputatul teatrolog George Banu, pe scriitorul Andrei Pleşu, pe Adina Nanu - autoarea a peste 30 de volume de istoria artei, Vasile Dem Zamfirescu - psihanalist, traducător, filosof, editor şi eseist, şi istoricul Clara Mareş, autoarea cărţii „Zidul de sticlă: Ion D. Sîrbu în arhivele Securităţii”.

„Portret de artist” dezvăluie protretele marilor artişti din diferite domenii ale culturii, pe parcursul săptămânii, începând cu ora 18.00.

Seara, de la ora 22.00, sunt programate filme, piese de teatru şi operă. Luni este programat filmul „Crimă şi pasiune”, cu Omar Sharif,  în regia lui Ivan Passer, marţi - opera „Norma” de Vincenzo Bellini, miercuri - spectacolul de teatru „O noapte furtunoasă”, joi - filmul „Tipografic majuscul”, cu Şerban Pavlu, vineri „Cap de afiş - Jazz in the park”, iar weekendul începe cu filmul „Singurătate în doi” (Half Nelson, SUA, 2006), regia: Ryan Fleck şi se încheie cu „Sinucigasul”, cu Horaţiu Mălăele în rolul principal.

Reunite sub titlul „Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava”, TVR Cultural redifuzează, de la miezul nopţii, dialogurile reputatului muzicolog Iosif Sava cu importanţi oameni de cultură români. Interviurile săptămânii viitoare readuc pe micrul ecran personalităţi precum: Zoe Petre, Constantin Bugeanu, Radu Bogdan, Cristian Tudor Popescu.

TVR Cultural respectă „Dreptul la memorie”, un documentar de colecţie despre Fenomenul frontieriştilor şi represaliile comuniste împotriva intelectualilor, difuzat în fiecare weekend, de la ora 16.00.

„Lecţia de istorie” se predă sâmbăta, de la ora 17.00. Opinii avizate şi nepărtinitoare de pe ambele maluri ale Prutului ne oferă o imagine corectă asupra evenimentelor ce au marcat destinul naţiunii române, de la Nistru până la Tisa. A doua zi, de la aceeaşi oră, va fi difuzat „România construită”, un serial documentar în 10 episoade care prezintă evoluţia construcţiilor din spaţiul teritorial al României de azi, duminica, de la ora 17.00.

La finalul săptămânii, emisiunea „În slujba binelui” îi prezintă pe preoţii care fac misiune în parohiile din Republica Moldova, promovând valorile, spiritul românesc şi ortodoxia. Sâmbăta, de la 13.30.

Sâmbătă şi duminică, de la ora 9.00 sunt programe pentru copii. Pe 17 decembrie, este programat „Aventurile lui Babuşcă”. 

Tot la finalul săptămânii, TVR Cultural propune iubitorilor romanelor lui Jane Austen, de la ora 18:00, serialul „Mândrie şi pasiune” (Orgulho e Paixao - Brazilia, 2018).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.