Mircea Cărtărescu, care a fost invitatul din deschiderea festivalului "Noaptea Cărţilor" din Málaga, sâmbătă, ajuns la ediţia a cincea, a fost caracterizat de cotidianul spaniol El País "un fenomen editorial în dezvoltare în Spania".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Festivalul a stabilit un record de vizitatori: 10.000 de persoane. 

"Mircea Cărtărescu a participat, ieri, la deschiderea festivalului Málaga 451: Noaptea cărţilor, organizat în oraşul andaluz de Centrul de Cultură Contemporană La Térmica. Festivalul a avut cea mai mare participare din istoria sa la această a cincea ediţie, cu aproximativ 10.000 de oameni. (...) Dialogul dintre Mircea Cărtărescu şi Carlos Pranger a fost principalul eveniment al festivalului", scrie El País. 

Scriitorul român a conversat cu Carlos Pranger, scriitor, traducător şi executorul moştenirii marelui cronicar britanic Gerald Brenan. 

Cu argumente solide şi cu o ironie satirică ascuţită, Cărtărescu s-a distanţat de personajul retras şi auto-absorbit pe care unii îl văd în literatura sa. A vorbit mult şi mult despre poezie pe care a definit-o "acel organ vital" care trebuie căutată nu în cărţi, ci în reflecţia privirii copilului, "magică" şi "miraculoasă". De asemenea, autorul a reiterat convingerea că nu se poate considera scriitor, ci o persoană care scrie. 

Mircea Cărtărescu, născut pe 1 iunie 1956, la Bucureşti, a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1980. Este profesor doctor la catedra de Istoria literaturii române a Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti, poet, prozator, critic literar şi publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al PEN România şi al Parlamentului Cultural European. A semnat peste 25 de volume personale şi este prezent în numeroase volume colective şi antologii. Între scrierile lui mai importante se numără „Nostalgia”, „Levantul”, trilogia „Orbitor” şi romanul „Solenoid”.

Cărţile sale au fost traduse, până în prezent, în 24 de limbi. A primit numeroase premii literare româneşti şi zece importante premii internaţionale, între ele: premiul internaţional pentru Literatură de la Vileniča (2011), premiul internaţional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt“ (2012), Premiul internaţional pentru Literatură Berlin (2012), premiul Spycher - Literaturpreis Leuk, în Elveţia (2013), marele premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad (2013), premiul „Tormenta en un vaso”, Spania (2014), premiul Euskadi de Plata, San Sebastian (2014), premiul cărţii pentru înţelegere europeană al oraşului Leipzig, în 2015, şi premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană, în 2015.

După 1989, este activ în publicistică pe diferite teme de actualitate culturală şi politică. I-au fost decernate, între altele, Ordinul naţional „Serviciul credincios” în gradul de Comandor (2000),  Ordinul „Meritul cultural” în gradul de Mare ofiţer categoria A (2006), Medalia Chevalier de l’ordre des arts et des lettres (2008) şi Medalia „Nihil Sine Deo” a Casei Regale române (2016).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.