Autorităţile egiptene au descoperit în necropola din situl Saqqara, în apropiere de Cairo, mormântul, ornat cu reliefuri colorate şi inscripţii foarte bine conservate, al unui înalt responsabil din dinastia a V-a egipteană, adică între anii 2.500 şi 2.300 î.e.n., scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mormântul unui nobil numit "Khuwy" a fost descoperit în martie. Interiorul acestei noi comori arheologice a fost prezentat, sâmbătă, de ministrul Antichităţilor, Khaled el-Enany, însoţit de zeci de ambasadori şi de ataşaţi culturali din mai mult de 20 de ţări. 

"Mormântul în formă de L al lui Khuwy începe cu un mic coridor care coboară către o anticameră, apoi spre o cameră mai mare cu picturi care îl reprezintă pe proprietar aşezat în jurul unei mese cu ofrande", descrie Mohamed Megahed, şeful echipei de excavare, într-un comunicat al ministerului Antichităţilor. 

Picturile ornamentale ale mormântului, compus în principal din cărămizi de calcar alb, conţin o răşină verde specifică şi uleiuri folosite în timpul funeraliilor. 

Situl Saqara, din sudul oraşului Cairo, adăposteşte numeroase morminte şi mai ales celebra piramidă a faraonului Djeser, prima din era faraonică. Acest monument, construit către anul 2.700 înainte de Hristos de către arhitectul Imhotep, este considerat drept unul dintre cele mai vechi monumente de pe glob. 

În ultimele luni, mai multe descoperiri au fost făcute în zonă. Aceeaşi echipă a dezvăluit deja mai multe morminte din dinastia a V-a. În noiembrie, în acelaşi sit din Saqqara autorităile egiptene au anunţat descoperirea a şapte morminte, între care patru datează de peste 6.000 de ani. Arheologii au scos la lumină scarabei şi pisici mumificate. 

În ultimii ani, Egiptul şi-a consolidat semnificativ comunicarea privind descoperirile arheologice. 

La începutul lunii, în premieră mondială un sarcofag a fost deschis în direct la televiziune. Josh Gates, prezentator al emisiunii americane "Expedition Unknown" de la postul Discovery, a comentat descoperirea mumiei unui preot egiptean datând de peste 2.500 de ani. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.