Prestigioasa bibliotecă Pléiade va lansa o nouă traducere a poemului "Divina Comedie" a marelui gânditor şi scriitor florentin Dante Alighieri, aşa cum s-a întâmplat cu alţi giganţi ai literaturii mondiale, Shakespeare şi Cervantes, a anunţat editura Gallimard.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Divina Comedie" tradusă de Jacqueline Risset va apărea într-o ediţie bilingvă pe 30 septembrie, la 700 de ani de la moartea scriitorului. 

"Traducerea acestei mari specialiste în Dante, de o claritate fără egal, se alătură textului original şi beneficiază de un nou aparat critic care se bazează pe şapte secole de lectură, precum şi pe cele mai recente cercetări", a precizat Gallimard în programul de apariţii a colecţiei Pléiade.

Jacqueline Risset, poetă, critic, profesor universitar, este recunoscută drept una dintre marile specialiste ale poemului epic în trei părţi (Infernul, Purgatoriul, Paradisul). Ea a murit în 2014 la vârsta de 78 de ani. Traducerea sa a apărut iniţial între 1985 şi 1990 la Flammarion, casa de editură care astăzi face parte din acelaşi grup cu Gallimard. 

Traducerea Operelor complete ale lui Dante publicate în 1965, între care "Divina Comedie", de Pléiade a fost realizată de profesorul universitar André Pézard. "Pentru prima dată după şapte secole şi de fapt pentru prima dată în lume, întreaga operă a lui Dante, proză şi versuri scrise în latină şi în italiană, este prezentă într-un singur volum", potrivit Gallimard. 

Scrisă între 1303 şi 1321 de poetul florentin Dante, într-o limbă, italiana din Toscana, care se afla atunci la începuturile sale literare, "Divina Comedie" este unul dintre textele fondatoare ale literaturii mondiale, o vastă călătorie alegorică prin chinurile iubirii, credinţei şi creaţiei. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.