Mai multe copii neautorizate ale romanelor vizionarului scriitor britanic George Orwell au fost puse în vânzare pe platforma americană Amazon însă acestea au greşeli de tipografie, pagini marcate dar şi pasaje rescrise, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unei anchete a ziarului The New York Times, Amazon este invadat de copii frauduloase de opere ale scriitorului englez. 

Mai mulţi utilizatori şi-au exprimat nemulţumirea pe site-ul platformei fondate de Jeff Bezos. Unul dintre ei s-a plâns că paginile de la 189 la 244 din carte sunt marcate. Un altul a afirmat că unele cuvinte precum "faces/ chipuri" sunt înlocuite de "feces/ materii fecale". 

Uneori, sunt chiar greşeli la titlurile cărţilor, precum ediţia "Ferma animalelor" redenumită "Animal Farm: A Fairy Story".

Şi mai grav este că o ediţie a romanului semi-autobiografic "Fără un sfanţ prin Paris şi prin Londra", editată de o misterioasă Moira Propreat în anul "2105", cuprinde schimbări voluntare. "Această ediţie a fost uşor modificată pentru a fi mai digerabilă", a scris un internaut pe prima pagină. Unele cuvinte au dispărut pur şi simplu, în timp ce termeni francezi au fost scrişi cu majuscule.  

"În fiecare săptămână, o carte contrafăcută este publicată online", afirmă Bill Hamilton, responsabil de drepturile de autor ale lui Orwell. "Când îşi va asuma o platformă precum Amazon responsabilitatea vânzărilor de produse care îi trec prin mâini?", a continuat el. 

Potrivit The Authors Guild, o organizaţie care cuprinde scriitori americani, numărul de cazuri contrafăcute şi de piraterii prezentate serviciului său legal a crescut de zece ori în doi ani. 

Într-un comunicat publicat duminică, Amazon a declarat că "nu există o singură sursă a adevărului" pentru statutul de drepturi de autor ale cărţilor. Acesta variază în fiecare ţară. "Este o problemă complexă pentru toţi vânzătorii", se arată pe site. Mai ales că pentru oameni nu este întotdeauna uşor să facă diferenţa ediţiile autentice de imitaţii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.