Prima gală Earthshot Prize a avut loc duminică seară la Alexander Palace din Londra, unde cinci proiecte care încearcă să salveze planeta au primit câte 1 milion de lire sterline.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premiul Earthshot a fost înfinţat de prinţul William, duce de Cambridge, şi organizaţia sa caritabilă Royal Foundation în octombrie 2020 cu scopul de a „descoperi, sărbători şi dimensiona” soluţii la problemele de mediu actuale cu care se confruntă lumea.

Anual, pentru următorul deceniu, vor fi premiate cinci proiecte cu cinci obiective distincte - protejarea şi refacerea naturii; curăţarea aerului; revitalizarea oceanelor; construirea unei lumi fără deşeuri; remedierea climatului. Acestea trebuie să ofere soluţii realizabile până în 2030.

Pentru protejarea şi refacerea naturii a premiat un proiect din Costa Rica ce reprezintă o schemă ce recompensează financiar cetăţenii pentru a restaura ecosistemele naturale şi care a dus la revitalizarea pădurii tropicale.

Pentru curăţarea aerului, a fost premiat un utilaj portabil creat în Takachar, India, pentru a transforma deşeurile agricole în fertilizatori astfel încât fermierii să nu incendieze terenurile şi să polueze.

Cât priveşte revitalizarea oceanelor, a fost premiat proiectul Coral Vita (Bahamas), derulat de doi prieteni care cresc corali în Bahamas. Proiectul are ca obiectiv restaurarea recifelor de corali pe cale de dispariţie. Folosind rezervoare speciale, ei au dezvoltat un mod de a creşte corali de 50 de ori mai rapid faţă de cât durează în natură.

În domeniul construirea unei lumi fără deşeuri a fost premiat oraşul Milano, datorită centrelor pentru deşeuri alimentare. Este vorba despre hub-uri unde sunt colectate alimente nefolosite, care sunt apoi donate celor nevoiaşi. Iniţiativa a redus mult deşeurile şi reprezintă o soluţie la foamete.

AEM Electrolyser, Thailanda - Germania - Italia, este câştigătorul premiului la categoria remedierea climatului. Este vorba despre un concept thailandez de folosire a energiei reutilizabile pentru a crea hidrogen din disocierea apei în hidrogen şi oxigen. Hidrogenul este un gaz curat, dar este deseori produs prin arderea combustibililor fosili.

Prinţul William a fost însoţit la gală de soţia lui, Kate, iar lor li s-au alăturat vedete precum Emma Watson, Emma Thompson şi David Oyelowo.

Ed Sheeran, Coldplay şi KSI au cântat pe scena ceremoniei, iar muzica a fost alimentată de 60 de ciclişti care au pedalat pentru a crea energie.

Nicio celebritate nu a ajuns la Londra cu avionul pentru această gală, la construcţia scenei nu a fost folosit plastic, iar oaspeţilor le-a fost cerut să „ia în calcul mediul” când aleg vestimentaţia. Watson a purtat, spre exemplu, o rochie realizată din 10 alte rochii de la Oxfam.

Primii câştigători au fost aleşi dintr-o listă scurtă de 15 proiecte de juraţi între care s-au aflat naturalistul David Attenborough, actriţa Cate Blanchett şi cântăreaţa Shakira.

Într-un mesaj înregistrat difuzat la ceremonia transmisă de BBC, prinţul William a spus că următorii zece ani vor fi „un deceniu decisiv” pentru planetă.

„Nu mai avem timp. Un deceniu nu pare suficient de mult, însă omenirea are un istoric remarcabil în ceea ce priveşte capacitatea de a rezolva chestiuni de nerezolvat”, a spus el.

Săptămâna trecută, ducele de Cambridge a declarat că resursele ar trebui concentrate pe salvarea Pământului înainte de a fi concentrate pe turismul spaţial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.