Academia Română anunţă, la cinci ani de la moartea academicianului Solomon Marcus, apariţia în librării, în semn de omagiu, a două volume fundamentale din opera sa, care cuprind lucrări ştiinţifice, studii şi articole în domeniul informaticii, publicate de-a lungul a peste 50 de ani. Cele două volume intitulate „Opere alese - Informatica“ sunt editate şi prefaţate de academician Gheorghe Păun, cel mai apropiat discipol al profesorului, şi unul dintre cei mai reputaţi informaticieni români.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Profesorul Solomon Marcus a lăsat în urma sa o operă imensă, întinsă pe multe decenii de activitate şi reprezentată de zeci de cărţi, sute de articole de specialitate şi mii de intervenţii în presă, ce acoperă mai multe domenii ale ştiinţei: analiză matematică, lingvistică matematică, poetică matematică, informatică, semiotică, istoria şi filosofia ştiinţei, aplicaţii ale matematicii şi informaticii, educaţie etc. Aflat în faţa acestei evidenţe, acad. Gheorghe Păun, în calitatea sa de coordonator al prezentei ediţii, a optat pentru formula „operelor alese“, conştient fiind că o serie de volume de tip „opere complete“ este practic imposibilă în cazul de faţă.

În peste 800 de pagini ediţia „Opere alese - Informatica“ (editura Spandugino) prezintă o bună parte din contribuţiile avangardiste ale profesorului Solomon Marcus în domeniul informaticii, de la automate şi limbaje formale, din primii lor ani de dezvoltare, la bioinformatică, direcţie de cercetare aflată în plină creştere în ultimele decenii ale secolului XX şi consacrată ca domeniu fundamental de cercetare în zilele noastre.

Conform precizărilor editoriale, selecţia a fost făcută din peste o „sută de lucrări, răspândite de-a lungul a mai mult de o jumătate de secol, încă înainte de apariţia internetului şi a suporturilor electronice, publicate în cele mai diverse locuri“.

„Pentru informaticieni, volumele de faţă sunt o dovadă şi o provocare la a-l citi, reciti şi continua […]. Profesor desăvârşit, contagios, cu numeroşi cercetători care se revendică a-i fi discipoli, din România până în Japonia şi până în Canada, Solomon Marcus a introdus un ordin de mărime special în matematica românească, prin productivitate şi ca impact (citări, continuări), dar impune şi un nou ordin de mărime în ceea ce priveşte perenitatea operei sale“, declară într-o elegantă şi documentată prefaţă acad. Gheorghe Păun.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.