„Jurnal de România. Sfântu Gheorghe” şi „Jurnal de România. Constanţa”, spectacole regizate de Carmen Lidia Vidu, vor fi prezentate miercuri, la Schauspielhaus din Viena.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jurnal de România este un proiect multidisciplinar conceput în 2016, care reuneşte filmul experimental, artele vizuale şi teatrul. Toate materialele sunt documentate jurnalistic din perspectivă antropologico-vizuală a comunităţilor privite din unghiul actorilor care locuiesc şi activează acolo.

„Vreau să văd cum arată România mai puţin turistică şi mai puţin televizată. E un punct de vedere asupra României 2016-2018, o ţară în care sunt multe tensiuni, în care teatrul cunoaşte mai mult ca oricând lupte interne şi în care viaţa de zi cu zi e măcinată de probleme sociale, politice şi culturale. Spectacolul de teatru se doreşte a fi un vehicul de comunicare. Îmi propun să cercetez emoţia oraşelor din România. Prin actori, redescopăr România”, a transmis regizoarea.

„Jurnal de România. Sfântu Gheorghe” este o producţie a Teatrului „Andrei Mureşanu“, care a avut premiera pe 30 septembrie 2016 şi a fost selecţionat în Festivalul Naţional de Teatru 2017 (costume: Raluca Alexandrescu; muzică: Luiza Zan, Kónya Ütö Bence; foto: Vargyasi Levente; colaj video: Vetró Baji; distribuţie: Sebastian Marina, Daniel Rizea, Ioana Alexandrina, Costea, Ion Fiscuteanu, Elena Popa, Costi Apostol).

„Jurnal de România. Constanţa” este o producţie a Teatrului de Stat Constanţa, care a avut premiera pe 3 martie 2017 (costume: Lăcrămioara Dumitraşcu; coregrafie: Cristiana Drăgan; editare foto-video: Cristina Baciu; distribuţie: Mirela Pană, Lana Moscaliuc, Turchian Guzin Nasurla, Laura Iordan Adrian, Alina Mantu, Florina Stănculeţ).



Carmen Lidia Vidu este regizor de teatru multimedia, film şi animaţie. A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“, Bucureşti – secţia Regie teatru. Este cel mai tânăr regizor care a montat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. Regizoarea reuneşte, de fiecare dată, artişti din diferite domenii - muzică live, video, dans - împreună cu care îşi realizează spectacolele. Carmen Lidia Vidu a regizat şi film (documentar şi scurtmetraj) şi videoclipuri (colaborări cu trupele Noblesse Oblige şi Mes Quins). Cu filmul „O scurtă istorie Astra Film” a câştigat un premiu Gopo, iar cu „ARAD. Jurnalul meu virtual” a câştigat două premii internaţionale. În 2009, a fost invitată ca vorbitor la TEDxBucharest, câştigă marele premiu în Ljubljana cu spectacolul „[o staţie...]”, iar în 2015 a primit Premiul de Excelenţă pentru Artă Dramatică oferit de Primăria Arad.

„Jurnal de România. Sfântu Gheorghe” şi „Jurnal de România. Constanţa” sunt primele două spectacole dintr-o serie ce ar putea cuprinde mai multe oraşe din România.

Evenimentul este organizat de Teatrul „Andrei Mureşanu“ din Sfântu Gheorghe, Teatrul de Stat Constanţa şi Asociaţia Şpraiţ, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena. Proiectul este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.