Două specii marine care trăiesc de-a lungul coastei Mexicului, în Golful California, sunt puse în pericol de dispariţie de braconieri care vor să obţină organe ale unor peşti valorând până la 20.500 de dolari, într-un magazin din China, scrie AFP.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un magazin din Guangzhou, China, vezica înotătoare a peştilor osoşi „Totoaba”, se vinde cu până la 20.500 de dolari. Acest organ mai este numit „cocaina mării” şi, potrivit medicinei tradiţionale chineze, acesta poate înlătura dureri precum cea provocată de artrită şi are proprietăţi de înfrumuseţare.

Într-un conflict dintre braconieri, nave ale marinei mexicane şi activişti de mediu mai sunt victime, în afară de peştii Totoaba, delfinii Vaquita marina (cel mai mic mamifer cetaceu, n.r.). Mai există 30 de exemplare de Vaquita marina, potrivit cercetătorilor, iar pescarii sunt prinşi la mijlocul acestui conflict.

Autorităţile mexicane spun că Vaquita a fost dusă în prag de dispariţie din cauza pescuitului de Totoaba, deoarece aceasta rămâne prinsă în acelaşi tip de plasă de pescuit. Cauza acestui mamifer cetaceu a fost făcută celebră de personalităţi precum actorul Leonardo DiCaprio şi miliardarul mexican Carlos Slim.

În urmă cu trei ani, guvernul mexican a impus o interdicţie în privinţa pescuitului într-o zonă de 1.300 de kilometri pătraţi situată în dreptul coastei San Felipe, unde locuieşte o comunitate dependentă de pescuit.

Cu o pânză cu imaginea unui craniu alb pe fundal negru, activiştii din grupul american Sea Shepherd patrulează în largul apei din dreptul oraşului San Felipe zi şi noapte, folosind sonar şi radar pentru a identifica bărci de braconieri şi plasele lor. Anterior, braconierii au deschis focul asupra unor drone ale grupului Sea Shepherd, iar autorităţile susţin că aceştia operează din ce în ce mai mult asemănător cartelurilor de droguri din Mexic.

Din luna februarie, Sea Shepherd şi-a însoţit activiştii cu soldaţi şi poliţişti înarmaţi la bord, ca măsură de siguranţă.

Potrivit unui oficial de pe lângă procuratura din Mexic, este posibil ca braconierii să fie finanţaţi de carteluri de droguri. 

„Este aceeaşi mafie, sunt aceleaşi reţele corupte şi aceleaşi rute de trafic pentru droguri şi pentru totoaba”, a spus un pescar din San Felipe. 

În acest oraş, liderul pescarilor, Sunshine Rodriguez, a făcut recent greva foamei timp de 10 zile, în semn de protest faţă de interdicţia guvernului asupra plaselor de pescari – chiar dacă un singur tip de plasă ucide Vaquita, potrivit acestuia. Vaquita ar suferi, de fapt, din cauza numărului prea mare de baraje aflate pe fluviul Colorado, care le distruge habitatul, potrivit oceanografului Manuel Galindo. 

Din cauza interdicţiei de la pescuit, aproximativ 200 de pescari au abandonat oraşul San Felipe şi au construit p tabără improvizată pe o blajă îndepărtată, unde nu au apă curentă sau electricitate. Însă, acesta este unul dintre singurele locuri unde le este permis în prezent să pescuiască.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.