Două desene ale pictorului austriac Egon Schiele au fost retrocedate moştenitorilor artistului Fritz Grunbaum, victimă a Holocaustului, după ce un judecător din New York le-a dat câştig de cauză acestora în conflictul pe care l-au avut cu o persoană care susţinea că a cumpărat lucrările de artă în condiţiile legii, scrie bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Desenele – „Woman Hiding Her Face” şi „Woman in a Black Pinafore”, semnate de Egon Schiele, le vor reveni moştenitorilor artistului Fritz Grunbaum, care a fost ucis în 1941, în lagărul de concentrare Dachau.

În 1938, după ce l-au arestat pe Fritz Grunbaum, naziştii au confiscat colecţia de 449 de lucrări de artă pe care o deţinea acesta.

Dealerul de artă Richard Nagy, stabilit în Londra, a revendicat aceste lucrări. El a expus desenele în 2015, la un show de artă din New York, unde moştenitorii lui Grunbaum au descoperit că acestea erau de vânzare.

Richard Nagy a spus că a cumpărat legal aceste desene. Însă, Tribunalul din Manhattan nu i-a dat câştig de cauză, citând actul din 2016 intitulat „Holocaust Expropriated Art Recovery” (Retrocedarea lucrărilor de artă expropiate în timpul Holocaustului).

Acest document a extins termenul până la care poate fi cerută retrocedarea lucrărilor de artă furate de nazişti la 6 ani de la „descoperirea acestora”. 

Raymond Dowd, avocat al moştenitorilor lui Fritz Grunbaum - Timothy Reif, David Fraenkel şi Milos Vavra – a spus că aceste lucrări au fost descoperite de clienţii săi abia la acel show de artă din New York, când au observat că acestea erau de vânzare.

După pronunţarea hotărârii instanţei, Dowd a spus că aceasta reprezintă „un pas înainte” către recuperarea pieselor de artă dispărute în urma „celui mai mare jaf în masă din istorie”.

Acest caz a urmat unei încercări anterioare, din 2005, a lui Milos Vavra şi a lui Raymond Dowd, de a câştiga retrocedarea unui alt desen semnat de Schiele, care a făcut parte din colecţia lui Grunbaum. În acel caz, instanţa i-a dat câştig de cauză unui om de afaceri din Boston care deţinea lucrarea de artă, deoarece a trecut prea mult timp de la momentul în care moştenitorii lui Fritz Grunbaum au descoperit-o.

Născut pe 7 aprilie 1880 în oraşul Brno din regiunea cehă Moravia, Franz Friedrich Grünbaum a fost un evreu austriac, artist de cabaret, operetă, compozitor, scenarist, regizor, actor şi maestru de ceremonii. El a murit pe 14 ianuarie 1941, în lagărul de concentrare Dachau.

Născut la 12 iunie 1890, în Tulln, Austria, Egon Schiele este considerat - alături de Gustav Klimt şi Oskar Kokoschka - unul din cei mai importanţi reprezentanţi ai artei vieneze moderne. Operele sale sunt cunoscute pentru intensitatea şi sexualitatea bruta transpusă, precum şi numeroase autoportrete de tip nud. În 1912, el a fost închis pentru ultraj împotriva bunelor moravuri. Artistul a murit la vârsta de 28 de ani, în 1918.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.