Dosarul de înscriere în UNESCO a ansamblului de la Târgu Jiu realizat de Constantin Brâncuşi se află pe masa celei de a 44-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO, unde se vor lua decizii legate de siturile asociate conflictelor recente, potrivit deputatului Mihai Weber, preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

A 44-a sesiune a UNESCO urma să aibă loc între 29 iunie - 9 iulie 2020, dar din cauza pandemiei a fost amânată la o dată care va fi anunţată. 

Se împlinesc 145 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai mari artişti ai omenirii, Constantin Brâncuşi.

”Poetul formelor cioplite”, aşa cum a fost supranumit, Brâncuşi a marcat cultura secolului al XX-lea şi a lăsat umanităţii o vastă moştenire. Din atelierul său modest din Paris, Constantin Brâncuşi s-a adresat lumii întregi într-o limbă universală, vorbită astăzi în toate colţurile mapamondului.

"Este datoria noastră să conservăm şi să promovăm opera lui Constantin Brâncuşi şi să susţinem recunoaşterea ei mondială. Generaţiile viitoare trebuie să se bucure de lucrările acestui artist, care a impus valorile româneşti în întreaga lume. Ansamblul monumental de la Târgu Jiu, capodopera lui Constantin Brâncuşi din 1935, este un omagiu adus eroilor din Primului Război Mondial şi un punct de referinţă în creaţia marelui sculptor.Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului şi Coloana fără sfârşit, formează Ansamblul monumental ”Calea eroilor” de la Târgu Jiu, singurul de acest fel ce poartă semnătura lui Brâncuşi", se arată în comunicatul transmis de Mihai Weber. 

Din 1991, ansamblul de la Târgu Jiu a fost inclus pe Lista tentativă a României pentru UNESCO, iar dosarul de înscriere la UNESCO a trecut prin mai multe etape, în încercarea de a ajunge să capete recunoaşterea valorii sale unice şi universale.

Încadrat în categoria de ”memorial al Primului Război Mondial”, dosarul se va afla, anul acesta, pe masa celei de a 44-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO. 

Introducerea Ansamblului Monumental de la Târgu-Jiu pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, chiar în anul în care se împlinesc 145 deani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, ar reprezenta o recunoaşterea valorii mondiale a operei lui Brâncuşi şi o cinstire adusă memoriei acestuia. 
 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.