Vernisajul expoziţiei „Însemnări din carnetul unui pictor“ - Donaţia „Corneliu Baba“ către Biblioteca Academiei Române va avea loc vineri, de la ora 13.00, la Sala "Theodor Pallady".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia oferă publicului şansa de a cunoaşte 101 piese de grafică şi uleiuri, ce constituie donaţia făcută de familia artistului Corneliu Baba, în completarea lucrărilor de grafică existente deja în patrimoniul Cabinetului de Stampe.

Conceptul expoziţiei va fi prezentat de prof. univ. Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române, de criticul Vladimir Bulat, de Maria Albani, apropiată a familiei artistului şi curator a expoziţiei, şi de Cătălina Macovei, şef serviciu Cabinetul de Stampe.

Tablourile şi piesele de grafică expuse fac parte din perioada de maturitate artistică a lui Corneliu Baba, demonstrând predilecţia pictorului pentru redarea în detaliu a psihologiei umane în autoportrete, în portretele unor personalităţi ale culturii din secolul trecut ca George Enescu, Yehudi Menuhin, Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, Maria Tănase, Constantin Tănase sau ale colegilor de breaslă, Jean Al. Steriadi şi Camil Ressu. Figurile de ţărani, de muncitori, profilurile de arlechini şi schiţe din cunoscutul ciclu „Regele nebun“ dau la iveală tuşele ferme, sugestive pentru dimensiunea socială a artei sale. Alături de acestea, se află pe simeză peisaje citadine, studii de natură moartă şi eboşe din caietele de însemnări.

„Şansa picturii mele a fost tocmai ghinionul de a trăi în Est [...]; printre scenariile de atâtea ori tragice ale socialului m-am strecurat cu paleta în mână, fie copil, fie tânăr romantic sau ca matur controversat în zilele acestui contorsionat sfârşit de veac [...]. Viaţa de atelier m-a obligat să devin taciturn şi solitar [...]. Bătrâneţea m-a găsit la acelaşi şevalet unde de când mă ştiu mă amăgesc cu iluzia că stăpânesc o mulţime de taine ale culorilor de pe paletă“, nota artistul în însemnările sale.

Membru al Academiei Române din anul 1963, Corneliu Baba (1906-1997) s-a afirmat ca unul dintre cei mai reprezentativi pictori români din secolul XX. Student al lui Nicolae Tonitza la Academia de Arte Frumoase din Iaşi şi licenţiat al Facultăţii de filosofie din Bucureşti, Baba a fost influenţat de arta lui Rembrandt, El Greco şi Goya. Stilul său este inconfundabil prin jocul clarobscurului în reprezentarea realistă a formelor şi prin adoptarea unei cromatici sobre în conturarea expresivă a portretelor.

De-a lungul carierei sale a expus la Bruxelles, Veneţia, Tokyo, Berlin, New York, la Academia de Artă din Moscova, la Academia de Artă din Viena, la Galeria Naţională din Budapesta, la Galeria „Albertium“ din Dresda, la Palazzo dei Diamanti din Ferrara.

Corneliu Baba a fost profesor al Academiei de Arte Frumoase din Iaşi şi al Institutului de Arte plastice „N. Grigorescu“ din Bucureşti.

Expoziţia organizată la Biblioteca Academiei Române este însoţită de un catalog ce cuprinde lucrările nou intrate în patrimoniul bibliotecii. Ea va rămâne deschisă în perioada 4-17 noiembrie şi poate fi vizitată între orele 9.00-14.00. Intrarea este liberă.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.