Cei trei finalişti ai Secţiunii de Vioară din cadrul Concursului "George Enescu" 2022 au fost anunţaţi duminică, în urma Semifinalelor ce au avut loc în 10 şi 11 septembrie. În Finala de pe 13 septembrie, pe scena Ateneului Român vor răsuna, în interpretarea celor trei tineri muzicieni, două capodopere muzicale, două dintre cele mai îndrăgite şi apreciate concerte pentru vioară din toate timpurile, compuse de Brahms şi Ceaikovski. Rezultatele au fost anunţate de juriul de specialitate duminică seara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Doi dintre violoniştii calificaţi în Finală, Ştefan Aprodu şi Maria Marica, au ales ca repertoriu Concertul în re major pentru vioară şi orchestră op. 77 de Johannes Brahms, unul dintre cele mai faimoase concerte de vioară din istoria muzicii. Al treilea concurent, Grégoire Torossian va interpreta Concertul în re major pentru vioară şi orchestră op. 35 de Piotr Ilici Ceaikovski, unul dintre cele mai renumite concerte pentru vioară dar şi unul dintre cele mai dificile din punct de vedere tehnic.   

12 concurenţi au luat parte la Semifinalele Concursului Internaţional „George Enescu” 2022, Secţiunea Vioară, care s-au desfăşurat în zilele de 10 şi 11 septembrie, la Ateneul Român din Bucureşti. Juriul de specialitate a decis duminică, 11 septembrie, concurenţii calificaţi pentru marea Finală a Concursului pentru Secţiunea Vioară. Aceştia sunt, în ordine alfabetică: Ştefan Aprodu (România), Maria Marica (România) şi Grégoire Torossian (Franţa).

Juriul Secţiunii de Vioară la ediţia 2022 a Concursului Enescu este format din: Dmitry Sitkovetsky (Preşedintele Juriului), Remus Azoiţei, David Grimal, Frank Huang, Simon James, Paul Kantor, Silvia Marcovici, Igor Petrushevski şi Krzysztof Wegrzyn.

Finala Concursului, Secţiunea Vioară, constând în trei concerte cu orchestră, cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii George Enescu, dirijor Wilson Hermanto, va avea loc pe 13 septembrie, de la ora 18:00,  în Sala Mare a Ateneului Român. Biletele pentru Finala de Vioră, dar şi pentru celelalte concerte din cadrul Concursului, sunt disponibile în reţeaua EVENTIM.

Ştefan Aprodu a ales să interpreteze în marea Finală pentru Secţiunea Vioară Concertul în re major pentru vioară şi orchestră op. 77 de Johannes Brahms. Studiază la Liceul de Arte Dinu Lipatti din Bucureşti, cu prof. Magdalena Ursu şi a concertat deja cu mai multe orchestre simfonice şi dirijori (concert Ad Honorem Ivry Gitlis cu David Stern la pupitru; Gabriel Bebeşelea – Orchestra Junior; Sabin Păuţa – Camerata Regală, Yasuo Minami – Orchestra de Tineret din Takasaki, Japonia). Recent a fost distins cu premiul I la Concursul Internaţional de vioară Vasco Abadjiev de la Sofia, Bulgaria, iar palmaresul său mai cuprinde şi o serie de premii internaţionale. Este, de asemenea, un tânăr compozitor pasionat, iar din 2020 participă la cursul de compoziţie online susţinut de Dåsele Vådår Sevaidå la Academia Norvegiană de Muzică din Oslo. Una dintre compoziţiile sale – Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră în mi minor – va fi interpretată în această toamnă, cu Ştefan Aprodu în postura de solist.

Maria Marica, din România, va interpreta de asemenea Concertul în re major pentru vioară şi orchestră op. 77 de Johannes Brahms în marea Finală pentru Secţiunea Vioară. Studiază vioara de la vârsta de şapte ani şi a este în prezent îndrumată de David Grimal la Universitatea de Muzică din Saarbrücken. A susţinut recitaluri şi concerte atât în România, cât şi în Franţa, Italia, Germania şi Statele Unite şi este laureată a mai multor concursuri din România. A concertat în formule camerale alături de muzicieni renumiţi, precum Marc Coppey, Philippe Cassard, David Grimal, Frans Helmerson, Boris Brovtsyn, Sergey Malov, Victor Julien-Laferrière şi Solenne Païdassi. Este membră a Ansamblului Les Dissonances şi a fost, de asemenea, membră a Orchestrei Române de Tineret, alături de care a avut şansa să concerteze în săli precum Musikverein Viena, Elbphilharmonie Hamburg, Filarmonica din Paris, Konzerthaus Berlin. Maria a fost susţinută în trecut de Fundaţia Constance et Andrei Rhoe şi de MOL România şi în prezent este susţinută financiar printr-o bursă a statului german.

Grégoire Torossian va interpreta în Finală Concertul în re major pentru vioară şi orchestră op. 35 de Piotr Ilici Ceaikovski. Născut în 2000 la Boulogne-Billancourt, Grégoire Torossian a început să studieze vioara la vârsta de 4 ani. A lucrat în primii ani cu Maja Lazko la Paris, apoi la Conservatorul din Tours cu Pierre Ivanovitch, unde a obţinut Diploma de Studii Muzicale cu unanimitate din partea juriului. În 2018, a fost admis la Conservatorul Naţional Superior din Paris, la clasa profesorului Ami Flammer şi a absolvit studiile de licenţă doi ani mai târziu. În prezent, Grégoire urmează studiile de master la Conservatorul din Paris, la clasa profesorilor Svetlin Roussev şi Pierre Colombet. În 2018, Grégoire Torossian a obţinut premiul I la Concursul Leonid Kogan de la Bruxelles. În formule camerale, a concertat cu Cvartetul Möbius la Festivalul Francez de Primăvară din Ucraina (iulie 2021) şi în cadrul Academiei Ozawa din Elveţia (iulie 2022). A urmat cursuri de măiestrie cu Sergey Khachatryan, Julia Fischer, Kirill Troussov, Sarah Nemţanu, Lewis Kaplan şi Patrice Fontanarosa.

Ediţia a XVIII-a a Concursului Internaţional George Enescu are loc la Bucureşti între 4 şi 18 septembrie. În acest an, Concursul Enescu marchează revenirea în sala de spectacol, după doi ani în care evenimentele culturale au fost nevoite să se reinventeze şi să se mute parţial sau total în online. Mesajul pe care Concursul Enescu îl transmite în acest an este acela al redobândirii speranţei: Muzica speranţei | Music of Hope. La etapa online a Concursului s-au înscris peste 100 de tineri muzicieni din toată lumea. Dintre ei, 34 de artişti talentaţi vor avea ocazia să urce pe scena Ateneului Român, între 4 şi 18 septembrie, în etapele de Semifinală şi Finală la cele trei secţiuni interpretative: vioară, violoncel şi pian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.