Doi reporteri Al-Jazeera au fost ucişi într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza, a anunţat reţeaua de ştiri prin satelit, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Un corespondent în vârstă de 27 de ani, Ismail al-Ghoul, un cameraman, Rami al-Rifi, şi un copil care nu a fost identificat au fost ucişi, după ce maşina în care se aflau a explodat în oraşul Gaza, potrivit reţelei şi serviciului de urgenţă şi ambulanţă, care ajută la recuperarea şi transportul victimelor la spitalele din Gaza.

Cei doi jurnalişti realizaseră împreună un reportaj în tabăra de refugiaţi al-Shati, locul de naştere al liderului Hamas, Ismail Haniyeh, care a fost ucis într-o lovitură în primele ore ale zilei în capitala iraniană, Teheran. Haniyeh participase marţi la ceremonia de depunere a jurământului de către Masoud Pezeshkian, noul preşedinte al Iranului, un aliat al Hamas.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Cele mai recente decese ridică la 111 numărul jurnaliştilor ucişi în Gaza de la izbucnirea războiului dintre Israel şi Hamas în octombrie anul trecut, dintre care 106 palestinieni, potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor, care contabilizează victimele. Dintre ceilalţi cinci jurnalişti ucişi, doi erau libanezi şi trei israelieni.

Cadavrele celor doi jurnalişti Al-Jazeera au fost duse la spitalul al-Ahli din apropiere, de unde colegul lor de la Al-Jazeera, Anas al-Sharif, a intrat în direct într-un interviu telefonic cu postul. Nicio informaţie despre copilul care a fost ucis nu a fost disponibilă imediat.

Armata israeliană nu a comentat imediat atacul.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, a solicitat o anchetă completă şi tragerea la răspundere pentru uciderea jurnaliştilor Al-Jazeera şi a altor persoane, afirmând că jurnaliştii de pretutindeni trebuie să fie protejaţi.

Sindicatul jurnaliştilor palestinieni şi Hamas au acuzat Israelul de asasinarea celor doi jurnalişti.

Guvernul israelian a închis birourile Al-Jazeera din Israel în luna mai, folosindu-se de o nouă lege care îi permite să închidă publicaţiile şi posturile TV despre care spune că reprezintă o ameninţare la adresa securităţii şi că incită împotriva trupelor israeliene. Guvernul israelian susţine că reţeaua are legături strânse cu Hamas - o afirmaţie negată de Al-Jazeera - deoarece mulţi dintre principalii oficiali ai grupării militante sunt stabiliţi în capitala Qatarului.

De-a lungul ultimului război dintre Israel şi Hamas din Gaza, aflat acum în cea de-a zecea lună, Al-Jazeera, care este în mod deschis pro-palestiniană, a acuzat Israelul că îi vizează pe jurnaliştii săi.

În decembrie, Samer Abu Daqqa, unul dintre cameramanii reţelei, a fost ucis într-un atac. Wael al-Dahdouh, şeful biroului din Gaza al postului de televiziune, prezenta un reportaj la sfârşitul lunii octombrie, când a fost anunţat în direct că soţia, fiica, un fiu şi nepotul său au fost ucişi într-un atac aerian israelian. În ianuarie, o lovitură i-a ucis un alt fiu, care lucra, de asemenea, pentru Al-Jazeera.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.