Uniunea Teatrală din România (UNITER) a transmis, miercuri, că solicită Primăriei Braşov să colaboreze pentru medierea conflictului din cadrul Teatrului ”Sică Alexandrescu”, care a culminat, în această săptămână, cu desfacerea contractelor de muncă a doi actori ai trupei, Maria Gârbovan şi Marius Cordoş, precum şi a contabilei şefe, şi că susţine organizarea unui nou concurs pentru ocuparea funcţiei de manager al instituţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Situaţia conflictuală a culminat, în această săptămână, cu luarea unei decizii extreme din partea conducerii interimare a Teatrului «Sică Alexandrescu» (conducere numită în funcţie în urmă cu o lună de Primăria Braşov prin desemnarea ca manager a unei persoane din partea sindicatului teatrului) şi anume, desfacerea – prin forţarea limitelor legii – a contractului de muncă a trei angajaţi: doi dintre cei mai valoroşi şi premiaţi actori ai trupei, Maria Gârbovan şi Marius Cordoş, precum şi a contabilei şefe Mariana Hudişteanu, profesionist de necontestat”, a transmis UNITER.

Reprezentanţii Uniunii au arătat că această situaţie a apărut în urmă cu un an, ca un conflict al managerului din acea vreme, care a demisionat ulterior, cu Primăria din Braşov, ca urmare a sesizării unor nereguli în funcţionarea legăturii dintre cele două instituţii.

Potrivit UNITER, conflictul a continuat prin sesizările şi protestele pe care actori şi angajaţi ai teatrului le-au făcut în legătură cu ceea ce ei au apreciat ca fiind nereguli, inclusiv în organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de manager, şi a dus, în prezent, la divizarea şi polarizarea trupei şi a celorlalţi angajaţi.

”În urmă cu două săptâmâni, când încă nu se ajunsese la o astfel de situaţie, am adresat o scrisoare primarului municipiului Braşov, cu propunerea de a găsi, împreună, soluţii profesioniste şi eficiente pentru detensionarea şi deblocarea acestei stări. Propunerea noastră a fost, din păcate, ignorată. În acest moment, fără precedent, reiterăm propunerea noastră către Primăria Braşov de a media împreună conflictul de la Teatrul «Sică Alexandrescu»”, au mai transmis reprezentanţii UNITER. 

Uniunea a precizat că susţine organizarea, cât mai curând, a unui concurs prin care funcţia de manager să fie ocupată de un profesionist.

”Totodată, susţinem organizarea, cât mai repede cu putinţă, a unui concurs pregătit temeinic care să aibă ca rezultat aducerea la conducerea instituţiei a unui manager profesionist, pe măsura valorii teatrului”, a mai arătat UNITER.

În luna octombrie, Dan Marius Zarafescu a demisionat din funcţia de director al Teatrului ”Sică Alexandrescu” din Braşov,  după doar trei zile, în condiţiile în care actorii instituţiei au protestat faţă de numirea acestuia, ei susţinând că interviul a fost ”unul de formă” şi refuzând să mai intre la spectacole.

Fostul manager al Teatrului ”Sică Alexandrescu” din Braşov, regizorul Claudiu Goga, şi-a dat demisia în luna noiembrie a anului trecut. De atunci au mai fost organizate două concursuri pentru acest post, dar niciun candidat nu a promovat.

În prezent, Teatrul ”Sică Alexandrescu” este condus de actriţa Viorica Geantă Chelbea, director interimar, potrivit site-ului instituţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.