Filmul-portret "Regele-Scamator - Ştefan Iordache", produs în 2018, cu imagini din arhivă din spectacolele şi filmele cele mai reprezentative în care a jucat marele actor, va fi difuzat de UNITER online, duminică, de la ora 24.00. Ştefan Iordache ar fi împlinit pe 3 februarie 80 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul biografic cuprinde şi fragmente din mărturiile, interviurile confesive pe care le-a dat în cei 49 de ani petrecuţi pe scena teatrului românesc.

Ştefan Iordache a murit la 14 septembrie 2008. 

"Ştefan Iordache - un histrion până în măduva oaselor, un scamatoriu, aşa cum îi spunea, premonitoriu, bunica sa. Biografia sa a dat splendoare regală profesiunii de actor. Timp de 40 de ani nu a fost previzibil, nu a fost repetabil, a rămas mereu o surpriză. Pentru el, singurul hobby era viaţa. Ştia să se uite la un copil, la o femeie, la o floare, să trăiască fericit într-o curte cu iarbă şi pomi.

"Cu un înger pe umăr şi un diavol în buzunar», senzual şi spiritual, exercita o fascinaţie aproape erotică asupra celor din jur: public, parteneri, prieteni. Numele lui este o emblemă. Acelaşi cu al Arhidiaconului Ştefan, întâiul mucenic creştin. Stephanos - în limba greacă - înseamnă coroană, cea cu care erau încununaţi învingătorii. În jocul cu viaţa, în jocul cu arta, în jocul cu moartea, a rămas Actorul - Rege", scrie Ludmila Patlanjoglu în volumul "Regele Scamator Ştefan Iordache". 

Ne-a lăsat moştenire creaţii antologice în teatru, film, TV, radio, motiv pentru care Marele Premiu al Galei TânăruluI Actor (UNITER) îi poartă numele, precum şi Bursa care se acordă în fiecare an unui absolvent al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” - Facultatea de Teatru. Cele două distincţii sunt susţinute financiar de familia artistului şi de Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache” sector 5.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.