Documentarul "Brâncuşi - Patriotism prin Ordonanţă de Urgenţă", o incursiune profundă în viaţa şi moştenirea lui Brâncuşi, va fi difuzat la TVR, luni, de la ora 21.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

TVR va difuza în premieră documentarul realizat de Casa de Producţie, un eveniment care marchează o incursiune profundă în viaţa şi moştenirea inestimabilă a artistului. Acest film inedit, în regia lui Cornel Mihalache, propune o perspectivă amplă asupra biografiei sculptorului, în care vor fi explorate dificultăţile şi realizările sale de-a lungul vieţii.

Printre subiectele de interes major se numără şi ruperea lui Brâncuşi de mentorul său, Auguste Rodin şi de tradiţia sculpturii clasice. Filmul oferă o privire detaliată asupra maturizării artistice a lui Brâncuşi, inclusiv realizarea Ansamblului Monumental de la Târgu Jiu între anii 1935 şi 1938 şi prezintă  impactul sculptorului asupra lumii artistice. După anul 1990, documentarul ne poartă prin perioadele de controversă, cum ar fi evaluarea critică a "Coloanei fără sfârşit" şi scandalul remetalizării acesteia în 2000, precum şi campaniile controversate de punere pe piaţă a unor „falsuri” ale operelor sale.

Totodată, este abordată campania copy-paste rostogolită pe internet şi în media, prin care s-a afirmat că statul român comunist ar fi refuzat o donaţie a atelierului şi operelor din partea lui Brâncuşi.  Documentarul dezvăluie şi detaliile legate de Legea din 2015 care a instituit "Ziua Naţională Constantin Brâncuşi" ca sărbătoare naţională legală lucrătoare şi care ar reprezenta un efort de "reparaţie morală" pentru presupusa refuzare şi umilire a lui Brâncuşi de către statul român în trecut, o aserţiune dovedită a fi fără nicio bază documentară.

Printre temele prezentate se numără încercarea naţionalist-perversă de repatriere a osemintelor lui Brâncuşi şi legenda creată în jurul acestui subiect,  precum şi campania eşuată de achiziţie prin subscripţie publică a „Cuminţeniei Pământului” din 2016.

„Brâncuşi – Patriotism prin Ordonanţă de Urgenţă" va fi difuzat în premieră şi în exclusivitate pe TVR Internaţional, începând cu ora 22.00 şi pe TVR Moldova, de la ora 23.00.

Conferinţa „Brâncuşi”, în direct la TVR Cultural

De la ora 12.00, sub genericul Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi" 2024, postul cultural al TVR transmite în direct, de la Muzeul de Artă din Craiova, Conferinţa „Brâncuşi”, susţinută de Doina Lemny, doctor în istoria artei, muzeograf şi cercetător la Centre Pompidou din Paris, autoarea unor lucrări de referinţă dedicate lui Constantin Brâncuşi. (Programul poate fi vizionat simultan pe TVR Internaţional). De la ora 14:20, dar şi de la ora 17:00 şi ora 23:25, puteţi urmări episodul dedicat lui „Constantin Brâncuşi”, din seria documentara „Who is Romania” (2020), o iniţiativă a Institutului Cultural Român din Londra care a avut ca scop promovarea imaginii României în Regatul Unit. Tessa Dunlop, doctor în istorie, scriitoare şi prezentatoare a diverse programe de istorie pentru BBC, Discovery Channel Europe, Channel 4, UKTV History şi History Channel va prezenta viaţa şi opera marelui sculptor român.

Concertul „Brâncuşi 145”, în interpretarea Orchestrei Române de Tineret, dirijor Cristian Mandeal, va fi difuzat începând cu ora 17:10. Programul muzical cuprinde două suite folclorice în aranjamentul lui Mihai Gherghelaş (solistă Monica Bejenaru-voce) şi propune prelucrări ale unor piese celebre din folclorul românesc, patru piese instrumentale în aranjamentul lui Eduard Boboia (solistă Simina Croitoru la vioară), Ciocârlia în aranjamentul lui Ioan Dobrinescu şi Dans maramureşean de Sabin Păutza, apoi Hora staccato şi Hora mărţişorului de Grigoraş Dinicu şi în final Suita folclorică nr. 3 în aranjamentul aceluiaşi Mihai Gherghelaş (solistă Monica Bejenaru-voce). Programul va fi transmis şi pe TVR Internaţional, de la ora 0.25.

O ediţie dedicată Zilei Naţionale „Constantin Brâncuşi” şi în emisiunea „Intrare liberă”, de la ora 19:00.

De la ora 20:15, Studioul Teritorial TVR Timişoara propune o incursiune în expoziţia „Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale”, deschisă la Muzeul Naţional de Artă Timişoara. Ghid ne este curatorul expoziţiei, Doina Lemny. Programul poate fi vizionat şi pe TVR Internaţional de la ora 23.45. În contextul programului „Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii”, expoziţia este o ocazie unică de a descoperi şi admira operele unui artist universal care a purtat cu sine, în permanenţă, moştenirea culturală a ţării sale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.