Documentarul „Al Amari, reşedinţă provizorie”, co-producţie Republica Cehă, România şi Palestina, va avea premiera mondială la cea de-a 25-a ediţie a Festivalului de Film Documentar de la Jihlava, în secţiunea competiţională Czech Joy.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hanan, Jaafar şi Shams trăiesc într-o tabără de refugiaţi veche de 70 de ani şi îşi dau seama că trebuie să trăiască în acest loc pentru totdeauna.

Documentarul de mediu metraj (42 min) produs de Kristyna Kopřivová (Cehia), co-produs de Mirona Radu (prin Creatrix Fama, România) şi Mohanad Yaqubi (prin Idioms Film, Palestina), explorează ideea căutării identităţii şi asumarea responsabilităţii unei persoane pentru a-şi depăşi propria condiţie în tabăra de refugiaţi Al Amari, din Ramallah, Palestina.

„Au trecut aproape doi ani de când am văzut materialele filmate de Kristyna, care m-au impresionat prin tonul extrem de sincer al abordării, aproape pur, rar întâlnit, deloc cosmetizat, în dorinţa de a înţelege real şi a nu judeca pe cel de lângă tine, oricine ar fi el şi orice credinţe ar avea, dar şi prin asumarea expunerii propriei vulnerabilităţi. Mă bucur că am putut fi de folos Kristynei şi că am reuşit împreună să dăm viaţă unui film necesar. De acum trebuie să cooperăm pentru a-l face cât mai vizibil şi a-i prelungi existenţa”, a transmis într-un comunicat Mirona Radu.

Al Amari a fost înfiinţată după ce locuitorii acesteia şi-au pierdut locuinţele originale cu promisiunea că situaţia se va rezolva într-o săptămână. Acest „provizoriu” a devenit permanent. Trecutul s-a preschimbat în realitatea cotidiană şi bântuie toate aspectele mediului taberei. Hannan, Jaafar şi Shams, protagoniştii, au propriile ritualuri pentru a putea evada din tabără măcar pentru un moment, dar şi pentru a putea face faţă etichetei de refugiat, menţionată în cartea lor de identitate. Solidaritatea oamenilor din acest ghetou, creat integral din cuburi de beton, aproape că se reduce la menţinerea unor reguli stricte de trai în societate.

Privitorii intră în poveste direct prin ochii regizoarei, la rândul ei personaj în naraţiune, care încearcă să îşi răspundă ei înseşi la întrebări pe parcursul realizării filmului.

„De ce suntem aici şi de ce nu facem nimic legat de asta? Aceasta este o întrebare personală, dar universală, atemporală şi esenţială pentru mine, la care am căutat să răspund în acest documentar. De fapt, am chestionat responsabilitatea individuală într-o chestiune colectivă: în ce măsură am dreptul să-mi motivez destinul prin nedreptăţi colective din trecut? Ce se întâmplă dacă aceste nedreptăţi istorice devin realitatea mea de zi cu zi?”, a spus Kristýna Kopřivová, regizoarea documentarului.

Kopřivová a studiat filosofie politică şi ştiinţe umane, la Praga şi Londra, şi artă contemporană şi studii curatoriale, în Republica Cehă şi Israel, lucrând ca jurnalist colaborator pentru reviste de artă contemporană şi radio.

„Dacă doriţi să înţelegeţi relaţia pe care o au palestinienii cu ţara în care s-au născut, acesta este filmul pe care nu ar trebui să-l rataţi”, a declarat Mihai Vasiu, sound designer pentru „Al Amari, reşedinţă provizorie”.

Victor Dumitrovici, care s-a ocupat de colorizare pentru documentar, a precizat: „Acest proiect îmi este aproape de inimă, din cauza situaţiei îndelungate a poporului palestinian, precum şi a lipsei de sens a conflictului aparent nesfârşit. Mi-a plăcut să iau parte la povestirea acestui documentar şi sper ca publicul să se bucure de film la fel de mult cum ne-am bucurat noi lucrând la el”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.