Televiziunea Română va difuza, pe toate posturile sale, programe dedicate sculptorului Constantin Brâncuşi, de la naşterea căruia se împlinesc, pe 19 februarie, 145 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Constantin Brâncuşi (19 februarie 1876, Hobiţa - 16 martie 1957, Paris) a fost sculptor, pictor şi fotograf, recunoscut drept pionier al modernismului. Este considerat unul dintre cei mai importanţi artişti ai secolului 20. Între lucrările sale se numără „Coloana Infinitului”, „Masa Tăcerii”, „Poarta Sărutului”, „Domnişoara Pogany”, „Rugăciunea”, „Somnul”, „Danaida” şi „Cap de copil”.

Vineri, de Ziua Brâncuşi, vor putea fi urmărite - la TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Moldova şi TVR Internaţional - concerte, evenimente transmise în direct, documentare şi scurte materiale video ce evocă personalitatea şi geniul artistului.

Programul TVR 3 va fi dedicat în mare parte evocării operei şi personalităţii lui Constantin Brâncuşi. 

Evenimentul „Brâncuşi 145 - Omagiu lui Brâncuşi” va fi transmis în direct de la Târgu Jiu, de la ora 16:00, şi cuprinde lansarea filmului „Omagiu lui Brâncuşi pe Calea Eroilor”, ce îl are protagonist pe artistul Sergiu Cioiu, precum şi un recital susţinut de actriţa Maia Morgenstern şi Sergiu Cioiu. Evenimentul este preluat live şi la TVR Internaţional.

De la ora 21.00, va fi difuzat concertul Orchestrei Române de Tineret, dirijată de maestrul Cristian Mandeal, cu Monica Bejenaru – voce şi Simina Croitoru – vioară soliste. Concertul va fi difuzat simultan pe TVR Moldova şi TVRi, iar TVR 1 îl va difuza sâmbătă, 20 februarie, de la ora 14:30.

Firul cronologic al celor mai importante momente din viaţa artistului român, prin fotografii, notiţe, locuri speciale, este urmărit în documentarul „Brâncuşi”, semnat de Cornel Mihalache, difuzat la TVR 3 de la ora 22.00. Documentarul include două secvenţe aparte - Grand Palais în anul 1920, când Brâncuşi a fost nevoit să scoată din expoziţie „Prinţesa X”, din cauza cenzurii; şi procesul din 1926-1928 împotriva Statelor Unite, pentru „Pasăre în spaţiu”, în care a câştigat nu doar Brâncuşi, ci însăşi arta modernă. Producţia va fi difuzată simultan la TVR Moldova, iar la TVRi va fi difuzată pe 20 februarie, de la ora 15:00.

De la ora 23.25, va fi difuzat un concert al Orchestrei Metropolitane Bucureşti cu participarea sopranei Alexandra Coman, din programul căruia fac parte creaţii simfonice de inspiraţie folclorică, purtând semnătura lui Ciprian Porumbescu, Gherase Dendrino, Tiberiu Brediceanu, Ioan Chirescu şi Eugen Doga. El va putea fi urmărit la TVR Moldova, pe 20 februarie, de la ora 11:45, şi la TVRi, tot sâmbătă, de la ora 05:10.

Un reportaj „Brâncuşi la Bozar”, cu participarea Doinei Lemny, muzeograf-cercetător la Muzeul Naţional de Artă Modernă Centre Pompidou din Paris, a lui Sergiu Nistor, doctor în arhitectură, expert în domeniul restaurării monumentelor istorice, şi a dirijorului Cristian Măcelaru va fi difuzat la miezul nopţii. Expoziţia organizată la începutul anului trecut la Palatul Artelor Frumoase Bozar a fost una dintre cele mai vizitate expoziţii de artă de la Bruxelles din ultimii ani. „Brâncuşi. Sublimarea formei” a cuprins peste 25 de sculpturi, expuse pe o suprafaţă de 1.500 mp, alături de peste 200 de obiecte, fotografii, documente. Materialul va fi difuzat de TVR Moldova în aceeaşi zi, de la ora 16.30.

Un portret-eseu al lui Brâncuşi, realizat de Cornel Mihalache, va putea fi vizionat vineri, de la ora 13:30, la TVR 1, sub titlul „Români care au schimbat lumea - Brâncuşi”. Filmul poate fi urmărit şi la TVR Moldova, de la ora 12:35, iar la TVRi, de la ora 22:00.

De la ora 23.00, TVR 1 va difuza un documentar semnat tot de Mihalache, distins cu premiul Gopo în 2007 şi cu premiul UCIN în 2006 pentru regie de film documentar. „Hobiţa, Coloana şi Tractorul” este povestea lui Tănasie Lolescu, omul care, în 1953, la ordinul comuniştilor, a tras cu un tractor de „Coloana Infinitului” a lui Brâncuşi de la Târgu Jiu. După 53 de ani, protagonistul îşi mărturiseşte regretul, fapt demonstrat şi prin construirea, la Hobiţa, a unui monument cu tentă brâncuşiană, în onoarea marelui sculptor. Filmul va fi difuzat şi de TVR Moldova, pe 20 februarie, de la ora 14:30.

TVR 2 marchează Ziua Brâncuşi printr-o serie de scurte materiale video, sub umbrela „Ziua Naţională Constantin Brâncuşi”.

„Calea Eroilor de la Târgu Jiu” este numele filler-ului difuzat la ora 15:00 (şi preluat la TVR Moldova de la 16:50), ce evocă opera de căpetenie a sculptorului, testamentul său artistic şi spiritual, ansamblul lucrărilor de la Târgu Jiu. Simbolurile complexe ale axei „Masa tăcerii” – „Poarta sărutului” – „Coloana Infinitului”, cele trei repere ce unesc pământul şi cerul, ascund un mesaj profund al artistului către posteritate.

De la ora 16:55, la TVR 2 va fi difuzat materialul „Rugăciunea lui Brâncuşi”, în care Barbu Brezianu, critic şi istoric de artă, expert al operei lui Constantin Brâncuşi, vorbeşte despre opera artistului. 

Sculptorul Darie Dup, prof. univ. dr. la Universitatea Naţională de Artă din Bucureşti, este gazda materialului intitulat „Sărutul lui Brâncuşi”, difuzat la ora 21:55 la TVR 2.

Pe lângă programele preluate de la celelalte posturi ale Televiziunii Române, TVRi mai oferă telespectatorilor, pe 18 februarie, de la ora 21:00, o ediţie specială „A doua Românie”, dedicată lui Brâncuşi, iar sâmbătă, 20 februarie, de la ora 23:00, respectiv luni, de la ora 04:00, filmul „Brâncuşi din eternitate”, o producţie 2014, în regia lui Adrian Popovici şi avându-i în distribuţie pe Ioan Andrei Ionescu, Claudiu Bleonţ şi Alexandru Isfan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.