Documentare produse în Danemarca, Franţa, Germania şi Belarus fac parte din palmaresul Astra Film Festival Online, care s-a încheiat duminică seară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Documentarul „Trăiască dragostea” (Danemarca, 2020), de Sine Skibsholt, a câştigat premiul secţiunii „Voci emergente ale documentarului”, iar filmul „Şi noaptea se va sfârşi” (Franţa, 2020), de Eléonore Weber, a fost recompensat cu menţiunea specială a juriului, în cadrul aceleiaşi secţiuni.

„Atât timp cât mai ai braţe” (Germania, 2020), de Luisa Bäde, a fost desemnat câştigătorul secţiunii „Europa Centrală şi de Est”, iar filmul „Artă pur şi simplu” (Polonia-Belarus, 2019), de Maksim Shved, a primit menţiunea specială.

Ediţia online a festivalului a avut loc în perioada 16 - 25 octombrie, iar publicul a avut ocazia să vizioneze 37 de filme documentare, selecţionate din peste 3.000 de filme înscrise.

În secţiunea „Voci emergente ale documentarului” au concurat zece producţii din Germania, SUA, Danemarca, Islanda, Austria, Franţa şi România, filme ale unor autori tineri (fie aflaţi la debut în lungmetraj, fie la al doilea sau al treilea film).

Premiul acestei secţiuni i-a revenit filmului „Trăiască dragostea” (r. Sine Skibsholt), „un film care atrage prin perspectiva şi stăpânirea povestirii”. Juriul a motivat: „Filmul ne conduce, în scene de observaţie structurate într-un jurnal audiovizual intim, inteligent compus, în lumea unei adolescente care se luptă cu o boală grea şi are o relaţie complexă cu mama ei. Vocea fetei ne însoţeşte prin viaţa de zi cu zi a fetei - unele zile mai bune, altele mai proaste. Filmările de zi cu zi şi materialele de arhivă familială se transformă într-o poveste puternică despre o tânără care dovedeşte o mare poftă de viaţă. Juriul a fost deosebit de impresionat de perspectiva echilibrată şi elaborată şi de prospeţimea celui de-al doilea lungmetraj al regizoarei Sine Skibsholt, care demonstrează nu doar o înaltă abilitate în meşteşugul filmului, ci şi o relaţie etică deosebită cu subiectul filmului”.

Regizoarea a transmis: „Suntem recunoscători că se aude vocea filmului în aceste vremuri marcate de coronavirus, izolare şi incertitudine. Mulţumesc pentru asta”.

Juriul a acordat şi o menţiune specială pentru „Şi noaptea se va sfârşi”, filmul regizoarei franceze Eléonore Weber.

„Menţiunea noastră specială se referă la un film captivant, cu mai multe niveluri, care arată  modul în care percepţia noastră despre un lucru sau un eveniment se împleteşte cu concepţiile pe care le avem despre bine şi rău. Compus din înregistrări militare care nu au fost niciodată menite să fie date publicităţii, filmul ne prezintă scene în care piloţii de elicoptere trebuie să decidă asupra nivelului de ameninţare reprezentat de ţintele pe care le au în vizor. Noi, ca spectatori poziţionaţi pe scaunul pilotului, suntem puşi în situaţia de a ne gândi în ce măsură este justificat să apeşi sau nu pe trăgaci. Tonul reflexiv al vocii naratorului şi ritmul montajului ne ţin cu sufletul la gură până la finalul filmului de debut al lui Eléonore Weber. Şi noaptea se va sfârşi este o privire subtilă şi convingătoare asupra războiului şi a importanţei pe care o are capacitatea de a anticipa”, se arată în motivaţia juriului.

Realizatoarea Eléonore Weber a transmis: „Imaginile la care am lucrat desenează un peisaj terifiant, care ameninţă să se impună dincolo de contextul războaielor din Orientul Mijlociu. Sper că putem să scăpăm şi să rezistăm. Trăiască cinematograful!”

Juriul Secţiunii „Voci emergente ale documentarului” a fost alcătuit din Federico D'Accinni (coordonator al selecţiei internaţionale a serviciului de streaming MUBI), Ilona Hongisto (profesor la Universitatea Norvegiană de Ştiinţă şi Tehnologie) şi Andrei Tănăsescu (membru în comisia de selecţie a secţiunii Giornate degli Autori a Festivalului de la Veneţia şi selecţioner pentru Festivalul Kino Pavasaris din Vilnius).

În secţiunea „Europa Centrală & de Est”, dedicată în acest an filmelor de non-ficţiune cu teme şi subiecte ancorate în spaţiul aşa-numitului Bloc Estic, au fost selectate zece filme produse sau co-produse în Armenia, Belarus, Estonia, Franţa, Germania, Kazakhstan, Marea Britanie, Polonia, Rusia, Serbia, Ucraina şi Ungaria.

Marele câştigător al secţiunii a fost filmul „Atât timp cât mai ai braţe” (rLuisa Bäde, Germania, 2020), despre care juriul a spus că este un film poetic şi un document istoric important.

„Păpuşarul Frank ne spune povestea sa din vremea când era membru al unui grup anticomunist, în Republica Democrată Germană. Regizorul Luisa Bäde creează astfel, într-un mod unic, o naraţiune vizuală impresionantă, lăsând în acelaşi timp frâu liber imaginaţiei şi emoţiei noastre. Teatrul de păpuşi pus în scenă de autor este regizat magistral şi reuşeşte să atingă coarda sensibilă atât în cazul personajului principal, cât şi în sufletul spectatorului. Acordăm premiul acestui film poetic pentru originalitatea sa şi pentru abordarea complexă a modului în care ne raportăm la trecutul nostru. «Atât timp cât mai ai braţe» este un document istoric important, modelat artistic de amintiri subiective”, a fost opinia juriului.

Regizoarea s-a arătat recunoscătoare şi a mulţumit „juriului că a apreciat un astfel de film, mai ales într-o perioadă precum cea pe care o parcurgem. Cred că este foarte important să învăţăm din lecţiile trecutului”.

Juriul a acordat şi o menţiune specială filmului „Artă pur şi simplu” (r. Maksim Shved, Polonia - Belarus, 2019). „Un documentar despre procesul de ieşire din modul totalitar de a gândi prin intermediul unui act de creaţie non-violent - dialog între oameni şi dialogul cu spaţiul urban. Prin detalii zilnice inteligent selectate, filmul dezvăluie tensiunea a două tendinţe opuse care trebuie să coexiste: dorinţa naturală de libertate şi o viaţă în armonie şi teama de a nu depăşi regulile specifice unei societăţi totalitare. Deşi vorbim despre o creaţie artistică provocatoare, filmul evită să judece; în schimb, ridică întrebări despre societatea actuală din Belarus”, se arată în motivaţia juriului.

Autorul filmului a spus: „Mă bucură mult această menţiune specială. A trebuit să verific cu Google translate motivaţia juriului, pentru că nu mi-a venit să cred că au fost spuse cuvinte atât de frumoase despre filmul nostru. După cum ştiţi, parcurgem o perioadă dramatică în Belarus, aşa că vă rog să fiţi pregătiţi să vedeţi în curând câteva documentare puternice de la noi”.

Juriul Secţiunii „Europa Centrală & de Est” a fost alcătuit din Samay Claro (director de Comunicare al festivalului DOK.fest München), Ksenia Okhapkina (membră în Uniunea Rusă a Realizatorilor de Documentar şi în Uniunea Artiştilor Vizuali Europeni) şi Julia Varga (responsabila cu programarea a popularei cinemateci de documentar Les Écrans du Passage din Pantin, din suburbiile Parisului).

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu şi al Uniunii Cineaştilor. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu şi de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.