Nico de Transilvania, DJ şi producător muzical pe numele real Nicoleta Cărpineanu, s-a dedicat în ultimii ani revitalizării şi conservării pădurilor din România. Zeci de artişti din întreaga lume s-au alăturat iniţiativelor ei, contribuind la o amplă acţiune de plantare, prin intermediul căreia, aproximativ 100.000 de arbori vor fi lăsaţi moştenire generaţiilor viitoare. Artista, care trăieşte de peste două decenii în Marea Britanie, va avea în 2022 o rezidenţă de creaţie finanţată de Cambridge University şi sprijinită de AFCN, în cadrul căreia, o echipă de producători britanici va colabora cu rapsozii şi muzicienii din comuna Nucşoara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trăieşte de mai bine de 20 de ani la Brighton, dar a crescut în România, petrecând mult timp în Ortelec, un sat de lângă Zalău. Şi-a descoperit pasiunea pentru muzică şi dans în copilărie, explorând stilurile balcanice, swingul, bluesul şi ritmurile latino. A ajuns apoi la muzica electronică şi s-a făcut remarcată pe scena internaţională. În 1998, şi-a început studiile în Marea Britanie şi a învăţat să mixeze.

Cu fiecare proiect pe care îl semnează, se întoarce acasă pentru a extrage cântece, sunete şi zicători transmise prin viu grai din mamă în fiică, transpunându-le apoi în muzică. Mixurile ei s-au auzit în cluburi din Brighton, la Art Dubai Fair, la Festivalul Internaţional de Film Reykjavík, la Kochi-Muziris Biennale din India, în SUA, Australia, Austria, Germania, Franţa şi Grecia.

„Îmi place să combin muzica din lumea întreagă, astfel încât fiecare persoană să se regăsească într-un fel sau altul. Şi asta pentru a crea o unitate între oameni, pentru că indiferent de cultură ori de religie, toţi avem loc pe ringul de dans", explică artista într-un comunicat.

În 2018 şi-a înfiinţat propria casă de producţie, Muzică Without Frontiers, un proiect care îmbină două elemente muzicale care o reprezintă - folclorul şi muzica electronică -, apoi a început să lucreze la primul său album.

S-a întors acasă şi a cunoscut rapsozi şi artişti locali, alături de care a înregistrat live elemente muzicale tradiţionale şi a compus de la zero „Be One”, albumul de muzică electronică inspirată de ei. Din dorinţa de întoarce către comunitate tot sprijinul primit în dezvoltarea sa artistică, Nico a fondat Forests Without Frontiers (Păduri fără frontiere), o iniţiativă caritabilă dedicată plantării de copaci şi reîmpăduririi peisajelor degradate, cu sprijinul unei reţele de artişti şi muzicieni, precum şi al întreprinderilor şi persoanelor interesate să se implice în conservarea naturii.

(Foto: Marius Sumlea)
(Foto: Marius Sumlea)

Fondurile încasate în urma lansării albumului au fost redirecţionate către plantarea primilor 15.000 de arbori, în noiembrie 2019. Iniţiativa ei a avut ambasadori importanţi ca Russel Brand, Stephen Fry, Francesca Martinez şi Adam Freeland.

Jamie Catto, co-fondator al trupei britanice Faithless, a descris-o pe Nico de Transilvania ca pe ,,un alchimist care transformă umbrele din pădurile uitate ale României în muzică şi unitate”.

Cu fondurile strânse din toată lumea, Forests Without Frontiers (FWF) a plantat  85.000 de arbori în România şi peste 5.000 de arbori în Marea Britanie. Acţiunile de plantare din ţară au fost realizate în colaborare cu Fundaţia Conservation Carpathia, care va proteja şi îngriji arborii, pentru a-i lăsa moştenire generaţiilor viitoare.

La începutul acestui an, Nico de Transilvania a fost numită Ambasador al Munţilor Făgăraş.

„Susţineţi misiunea Forests Without Frontiers de a planta 1 milion de copaci până în 2025. Este o onoare să pot fi un ac de pin sau o mică ghindă în acest proiect uriaş”, subliniază actorul Stephen Fry în mesajul său de susţinere.

Acţiunile de împădurire efectuate în mod corect, aşa cum sunt ele implementate de FWF, cu specii native plantate în arii inaccesibile tăietorilor de lemn, reprezintă un element important în reducerea amprentei de carbon, aducând numeroase beneficii şi la nivel comunitar, prin crearea de locuri de muncă, protejarea biodiversităţii şi stimularea ecoturismului.

Rezidenţă de creaţie, organizată anul viitor la Nucşoara

Planurile artistei pentru anul 2022 vizează dezvoltarea unui nou proiect muzical, care în primăvară va aduce la Nucşoara, în judeţul Argeş, o întreagă echipă de producători şi ingineri de sunet din Marea Britanie care va colabora cu fotografi şi videografi autohtoni în cadrul unei rezidenţe finanţate de Cambridge University şi AFCN.

Una dintre protagonistele proiectului care va îmbina creaţia muzicală cu filmul şi fotografia va fi Silvia Dan, bătrână care locuieşte în Nucşoara şi care are o voce deosebită şi cântece speciale.

Artista a cunoscut-o în 2020, când a organizat Music for Earth, un eveniment online prin intermediul căruia a strâns fonduri pentru acţiuni de plantare, locuri de muncă şi cutii cu mâncare pentru 51 de bătrâni din comuna Nucşoara.

Etapa pregătitoare a proiectului a debutat în acest an, odată cu alcătuirea echipei şi identificarea artiştilor implicaţi.

„Prezervarea mediului este legată intrinsec de protejarea tradiţiilor, instrumentelor şi folclorului. Dacă pierdem pădurile, pierdem şi comunităţile de acolo, se risipeşte cultura lor populară. Atât pădurile, cât şi tradiţiile au nevoie de protecţia noastră, a tuturor”, subliniază ea.

Acţiune de plantare, 2021
Acţiune de plantare, 2021

Obiectivul comun al proiectelor pe care le coordonează este acela de a readuce natura la viaţă, întorcând oamenii în inima naturii. „Fii vocea pădurii!”, este mesajul iniţiativei ei, care îşi propune să atragă artişti, branduri şi companii interesate să aducă o contribuţie valoroasă mediului înconjurător, sprijinind financiar acţiunile de plantare.

În decembrie 2021, artista a înregistrat şi o filială românească a ONG-ului Forests Without Frontiers, pentru a le oferi susţinătorilor din ţară posibilitatea de a se implica activ în aceste proiecte. pentru anul viitor, în afara bugetului, din resurse proprii, Nico de Transilvania şi-a propus să înregistreze la UCMR toţi rapsozii şi muzicienii din zona în care a avut acces, pentru ca ei şi urmaşii lor să aibă drepturi pe creaţiile pe care le semnează.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.