Un grup de palestinieni desfăşoară o campanie prin care cer ca Netflix să renunţe la distribuirea serialului israelian „Fauda”. Peste 50 de executivi de la Hollywood au anunţat că sprijină televiziunea împotriva acestei „tentative de cenzură”, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o scrisoare trimisă, marţi, lui Ted Sarandos, director de conţinut al Netflix, executivi ai unor case de discuri şi agenţii de talente din Hollywood au numit acest demers al campaniei globale Boycott, Divestment, Sanctions (BDS) o „încercare de a cenzura un produs artistic”.

„Fauda” este un serial TV thriller realizat în Israel, a cărui acţiune este plasată în Cisiordania. Protagonistul este un agent israelian sub acoperire care, deşi retras, revine în activitate pentru a prinde un militant palestinian.

Serialul, care conţine dialoguri în ebraică şi arabă, a fost difuzat iniţial la televiziune în Israel, în 2015, şi a avut premiera pe Netflix în decembrie 2016. Netflix urmează să lanseze cel de-al doilea sezon în luna mai. 

Printr-un mesaj publicat pe site-ul său săptămâna trecută, BDS a cerut ca Netflix să „anuleze” serialul, deoarece acesta „glorifică crimele de război ale armatei israeliene împotriva palestinienilor”.

„În caz contrar, televiziunea Netflix va fi supusă unor presiuni nonviolente la nivel local şi ar putea fi trasă la răspundere pe cale juridică”, a mai anunţat BDS.

Reprezentanţi ai Netflix au refuzat, miercuri, să ofere un punct de vedere.

În scrisoarea sa de sprijin, Comunitatea Creativă pentru Pace (Creative Community for Peace) din SUA a spus despre „Fauda” că face „o prezentare nuanţată a problemelor legate de conflictul dintre israelieni şi palestinieni”.

„Vrem să ştiţi că aveţi sprijinul nostru în faţa acestei încercări de a cenzura un produs artistic”, a arătat scrisoarea.

Între semnatarii acestei scrisori s-au numărat Jody Gerson, directorul executiv al Universal Music Publishing Group, Neil Jacobson, preşedinte al Geffen Records, şi Steve Schnur, preşedinte al departamentului de muzică la compania Electronic Arts.

Campania împotriva serialului „Fauda” este cel mai recent demers din 2005 al BDS pentru a promova un boicot cultural la nivel global faţă de Israel.

În ultimii ani, BDS a reuşit să descurajeze mai mulţi artişti care intenţionau să susţină concerte în Israel. Între aceştia s-au numărat Roger Waters, Elvis Costello şi Lorde.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.