Dirijorul leton Mariss Jansons, care a condus Oslo Philharmonic şi London Philharmonic Orchestra, premiat cu Grammy, a murit sâmbătă noapte, la vârsta de 76 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jansons, unul dintre cei mai respectaţi dirijori ai lumii, a murit în casa lui din Sankt Petersburg, potrivit presei locale.

El suferea de o boală de inimă şi a anulat anul acesta mai multe apariţii în concerte din cauza suferinţei.

În octombrie 2019, după o absenţă de şase luni, a revenit la pupitrul Bavarian Radio Symphony Orchestra.

Jansons a studiat, în copilărie, vioara împreună cu tatăl lui, dirijorul Arvīds Jansons. A fost protejatul lui Herbert von Karajan, cu care a învăţat pianul şi dirijoratul. După ce a câştigat premiul al doilea la „Herbert von Karajan” International Conducting Competition în 1971, Jansons a început cariera de dirijor.

În 1979, a fost numit director al Oslo Philharmonic, iar în 1992, dirijor principal invitat al London Philharmonic Orchestra.

El a fost directorul muzical al Pittsburgh Symphony Orchestra şi a condus în două rânduri Filarmonica din Viena pentru concertul de Anul Nou. În 2013, a fost prezent şi la Festivalul Internaţional „George Enescu”.

Jansons a fost recompensat cu premiul „Best Orchestral Performance” pentru înregistrarea Simfoniei Nr. 13 a lui Şostakovici cu Bavarian Radio Symphony Orchestra în 2006.

A primit medalia de aur din partea Royal Philharmonic Society, una dintre cele mai importante distincţii în muzica simfonică.

Jansons are o fiică, Ilona, pianistă la Teatrul Mariinsky.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.