Sir John Eliot Gardiner, în vârstă de 80 de ani, dirijor de renume internaţional, a renunţat la toateangajamentele până anul viitor, după ce ar fi lovit şi pălmuit un cântăreţ bas pentru că a intrat pe scenă în mod incorect la festivalul Berlioz din Franţa, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gardiner l-ar fi agresat pe William Thomas, în vârstă de 29 de ani, un cântăreţ bas englez care a reprezentat Anglia la concursul Cardiff Singer of the World, după un spectacol de operă de săptămâna trecută.

Într-o declaraţie, managerul lui Gardiner a declarat că acesta a luat decizia de „a se retrage din toate angajamentele până anul viitor” pentru a se concentra asupra „sănătăţii sale mintale, în timp ce face consiliere”.

În declaraţie se spune că: „El regretă profund comportamentul său şi recunoaşte că a avut un impact semnificativ asupra colegilor pentru care are cea mai profundă admiraţie şi respect. Eliot s-a străduit să încurajeze şi să sprijine generaţii de artişti talentaţi şi crede cu pasiune că toţi artiştii ar trebui să se simtă confortabil şi în siguranţă în mediul lor de lucru".

Gardiner a spus: „Fac un pas înapoi pentru a primi ajutorul specializat de care recunosc că am nevoie de ceva timp. Vreau să îmi cer scuze colegilor care s-au simţit trataţi greşit şi tuturor celor care s-ar putea simţi dezamăgiţi de decizia mea de a lua o pauză pentru a-mi rezolva problemele. Mi se rupe inima că am provocat atâta suferinţă şi sunt hotărât să învăţ din greşelile mele”.

Surse au declarat pentru site-ul de muzică clasică Slipped Disc că agresiunea a avut loc în culise pe 22 august, departe de ochii publicului. S-a afirmat că Gardiner i-a reproşat lui Thomas, în faţa distribuţiei, că a părăsit podiumul pe partea greşită, l-a pălmuit şi l-a lovit cu pumnul în faţă.

Gardiner dirija o reprezentaţie a operei „The Trojans” de Hector Berlioz, cu Orchestre Révolutionnaire et Romantique, în La Côte-Saint-André, în sud-estul Franţei, locul de naştere al compozitorului şi locul în care se desfăşoară festivalul anual.

Un reprezentant al lui Gardiner a declarat că dirijorul a suferit din cauza căldurii extreme din Franţa şi bănuieşte că o schimbare recentă a medicaţiei sale ar fi putut provoca un comportament pe care acum îl regretă, relatează Slipped Disc.

Dirijorul s-ar fi confruntat cu Thomas după spectacol, în timp ce distribuţia sărbătorea în culise. Gardiner s-ar fi apropiat de grup în timp ce purta o jumătate de halbă de bere şi ar fi spus: „Îmi vine să-ţi arunc asta în cap”.

Când Thomas l-a avertizat să nu facă acest lucru, martorii au declarat că Gardiner l-a pălmuit pe cântăreţ în faţă şi apoi l-a lovit cu pumnul în gură. A avut loc o „scurtă luptă cu strigăte”, înainte ca Thomas să plece cu colegii, a relatat Times.

Conducerea Corului Monteverdi, pe care Gardiner l-a creat în 1964, pe când era student la Cambridge, s-a întâlnit ulterior cu artiştii pentru a verifica starea lor.

Gardiner a fost ales de regele Charles III, care îi este prieten, pentru a dirija primele 20 de minute din concertul de la încoronare în luna mai. El a avut mult timp reputaţia de a fi furtunos şi nepoliticos cu interpreţii. Un articol din 2015 din Spectator, scris de Damian Thompson, afirma că, în ciuda talentului incontestabil al dirijorului, „o artă îi scapă: bunele maniere”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.