Dirijoarea Jessica Cottis şi pianista Adela Liculescu vor urca pe scena Sălii Radio, vineri, de Ziua Internaţională a Femeii, alături de Orchestra Naţională Radio. Programul serii se va deschide cu o creaţie semnată de o compozitoare: Diana Rotaru - „Corale şi cutii muzicale”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Publicul va mai asculta în programul serii de la Sala Radio Mozart - Concertul nr. 23 pentru pian şi orchestră şi Richard Strauss - suită din opera „Cavalerul rozelor”.

Unul dintre cei mai remarcabili dirijori britanico-australieni, Jessica Cottis este dirijor-şef şi director artistic al Orchestrei Simfonice din Canberra (Australia) şi colaborează constant cu orchestre de top ale lumii, precum London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Sydney Symphony, Los Angeles Philharmonic ş.a.

Absolventă a Universităţii de Muzică şi Artele Spectacolului din Viena, pianista Adela Liculescu are un palmares impresionant de premii. Cel mai recent este premiul al II-lea la Concursul Internaţional G. Enescu (Bucureşti – 2021). În 2018 a câştigat premiul I la Prix du Piano - Berna (Elveţia), în 2017 a fost distinsă cu premiul I şi premiul publicului la cele două mari Concursuri Internaţionale Brahms din Europa – la Pörtschach (Austria) şi Detmold (Germania).

La finalul concertului, spectatorii se vor putea reîntâlni cu solista serii în foaierul central al Sălii Radio, în cadrul unei sesiuni de autografe acordate de Adela Liculescu pe albumul „Moştenitorii României Muzicale”, apărut la Editura Casa Radio în colecţia Radio România Muzical.
Alături de interpretări aparţinând pianiştilor Florian Mitrea şi Axia Marinescu, compact-discul cuprinde înregistrări selectate din recitalul susţinut de Adela Liculescu pe 17 octombrie 2018 (la Sala Radio): Sonata K 141 în re minor de Domenico Scarlatti, monumentala Sonată în si minor de Liszt, Pavana din Suita nr. 2 op. 10 de Enescu şi o mică piesă prezentată ca bis şi compusă chiar de Adela Liculescu – Arlecchino.

Jessica Cottis este unul dintre cei mai solicitaţi dirijori ai momentului, lucrând în mod regulat cu orchestre de top, precum London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Danish Radio Symphony Orchestra, Prague Radio Symphony Orchestra, Singapore Symphony, Sydney Symphony, Los Angeles Philharmonic, Houston Symphony, l'Orchestre Philharmonique de Monte Carlo etc. De asemenea, revine pe scene unde a fost deja aplaudată, ca Royal Opera House - Covent Garden sau la prestigiosul festival BBC Proms. Repertoriul dirijoarei este muzica secolelor XIX-XXI.

Jessica Cottis a crescut la ferma familiei sale din sud-estul Australiei şi este interesată în special de relaţia dintre muzică, natură şi ştiinţă. Lucrează pe scară largă ca promotoare a muzicii clasice. A susţinut cursuri de măiestrie pentru Royal Philharmonic Society şi Royal Academy of Music şi a condus cursuri pentru femeile dirijor, pentru Royal Opera House. Este o colaboratoare frecventă a posturilor de radio şi televiziune BBC, comentând o gamă largă de subiecte legate de artă, de la operă la arhitectură, sinestezie, mediu şi acustică.

Jessica Cottis şi-a început cariera muzicală ca organistă, pianistă şi trompetistă. Distinsă cu menţiunea „first class honours" (la Universitatea Naţională Australiană), şi-a continuat studiile la Paris, cu organista franceză Marie-Claire Alain. După ce o accidentare la încheietura mâinii i-a întrerupt cariera de interpret, ea a început studiile de dirijat orchestră la Royal Academy of Music din Londra, studiind cu Sir Colin Davis şi Colin Metters. A devenit apoi dirijor asistent pentru BBC Scottish Symphony Orchestra şi Sydney Symphony Orchestra, unde a lucrat îndeaproape cu mentorii Sir Donald Runnicles, Charles Dutoit şi Vladimir Ashkenazy.

Pianista Adela Liculescu, stabilită la Viena, este unul dintre cei mai activi muzicieni ai generaţiei sale. Adela a început să studieze pianul la vârsta de patru ani. S-a perfecţionat în interpretare pianistică şi muzică de cameră la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului din Viena şi a urmat, de asemenea, cursuri de compoziţie, teorie muzicală şi dirijat în cadrul aceleiaşi instituţii. În prezent, ea urmează un doctorat la Universitatea de Muzică şi Artă Interpretativă din Graz, unde studiază conceptul de virtuozitate în muzica lui Franz Liszt.
A susţinut recitaluri şi concerte la Berlin (Berliner Philharmonie), München (Philharmonie Gasteig), Sankt Petersburg (Filarmonica), Viena (Musikverein, Konzerthaus), Londra (Saint Martin-in-the-Fields), Bucureşti (Ateneul Român, Sala Radio, Muzeul Naţional George Enescu, Palatul Prezidenţial) şi în multe alte săli de concert din Europa, Asia şi America.
Printre orchestrele cu care a colaborat se numără Orchestra Filarmonicii de Cameră din Sankt Petersburg, Orchestra de Cameră din Viena, Dogma Chamber Orchestra Deutschland, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Alma Mahler Philharmonie Wien etc.
Adela este foarte atrasă de muzica de cameră. Este pianistă în cvintetul de piane Philharmonic Five, alături de membri ai Filarmonicii din Viena. Cu acest ansamblu, a cântat în deschiderea Festivalului Salzburg (2021) şi susţine o serie de concerte la Konzerthaus Viena.
În 2020 a primit Premiul Beethoven, acordat de Radio România Cultural. În 2016 a fost distinsă cu Premiul „Studentul român la categoria artă”, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Parlamentului din Bucureşti. Adela a fost bursieră a Academiei de Muzică din Liechtenstein, a Fundaţiei Thyll-Dürr din Elveţia, a Fundaţiei Tokyo şi a Societăţii Beethoven din Viena. Adela Liculescu este „Artist Oficial” al celebrului producător austriac de piane Bösendorfer.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor - pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio, şi prin intermediul aplicaţiei Radio România, disponibilă pe dispozitive Android şi iOS.

Biletele se pot achiziţiona de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultaţi site-ul oficial www.orchestreradio.ro - secţiunea Bilete. Biletele sunt disponibile şi în sistem online - pe entertix.ro şi myticket.ro - şi în librăriile Cărtureşti.

Albumul „Moştenitorii României Muzicale” este disponibil, la preţ de producător, la librăria Editurii Casa Radio din str. Temişana nr. 31 sau prin comandă online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). De asemenea, poate fi achiziţionat de la partenerii de distribuţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.