Directorul general interimar al TNB, Mircea Rusu, afirmă că se delimitează „hotărât de acţiunea subversivă care s-a petrecut duminică dimineaţă”, în timpul unui spectacol-conferinţă al actorului Dan Puric, atunci când a fost distribuit un „ziar antisemit” în incinta Teatrului Naţional Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El spune, într-un comunicat transmis presei, că „a stat departe de colţii presei care se hrăneşte cu conflicte, mai mult sau mai puţin naturale. Acest fapt a dus la un soi de acceptare al unei culpe nemeritate”.  

„Mă numesc Mircea Rusu. Sunt actor al TNB de peste 32 de ani. N-am făcut parte din niciun partid, din nicio organizaţie sau serviciu politic! N-am simpatii faţă de nicio grupare, de niciun fel! Nu susţin niciun stat sau organizaţie care nu-s de partea intereselor naţiei mele! Nu sunt altceva decât un partizan al României! Tatăl meu m-a crescut într-un spirit anticomunist evident. Bunicul meu patern, notar în Săcele, a fost şef adjunct al PNŢ Braşov! Nu sunt pro Putin! Dimpotrivă! Ştiu foarte bine ce au făcut ruşii de 200 de ani în ţara noastră!”, a scris Mircea Rusu, subliniind că „îşi cere scuze pentru această furtună mediatică creată tendenţios, ţintit, împotriva persoanei mele. Şi nu neapărat a persoanei, cât a funcţiei pe care, vremelnic, o deţin”.

„Show cultural Dan Puric”

El justifică apariţia ziarului în sala de spectacol: „Am dorit ca de Ziua mondială a teatrului să avem în Teatrul Naţional Bucureşti o manifestare, un omagiu pentru teatrul care ne călăuzeşte destinele, nouă, artiştilor, tehnicienilor şi tuturor oamenilor de (din) teatru. Astfel, am acceptat propunerea lui Dan Puric, actor de decenii al Teatrului Naţional Bucureşti, să ţină o conferinţă/spectacol. Doar cu tema enunţată mai sus! Subliniez că acest ”show cultural” a respectat cu o disciplină indiscutabilă promisiunea. Doar că, pe scaunele Sălii Studio şi pe standurile cu cărţi ale artistului Dan Puric, pe lângă volumele lui, au apărut nişte ziare „Certitudinea”.

„Chiar dacă publicaţia respectivă se vinde prin chioşcuri, nu trebuia să pătrundă în teatru fără acordul nostru! Nu intenţionez să mă absolv de o vină evidentă, dar responsabilitatea unor asemenea decizii revine în exclusivitate organizatorului evenimentului, în cazul acesta „Forward Media & Advertising”, a precizat Rusu. 

Managerul afirmă că este victima unei „acţiuni subversive”, precizând că a încercat „din răsputeri să tină Teatrul Naţional Bucureşti în afara conflictelor cu atingeri politice”. 

„Mă delimitez hotărât de acţiunea subversivă care s-a petrecut duminică dimineaţă! În loc de o sărbătoare a teatrului, s-a încercat un „prohod” al lui. Cei care au orchestrat acţiunea, au reuşit să destabilizeze un echilibru care se aşezase destul de evident. Au mai câştigat o bătălie, dar „ resbelu” e lung! Primesc mesaje de susţinere de la adevăratele valori ale teatrului românesc, dar vin din partea unor oameni discreţi, care nu vor să-şi maculeze personalitatea în noroiul mediatic. Creat artificial, zic eu. Şi asta, tocmai acum când, la Teatrul Naţional, au fost chemate cele mai mari valori ale teatrului românesc! În 2022, montează sau vor monta cei mai mari regizori români contemporani! Vor fi 10 premiere, fapt unic în istoria Teatrului Naţional „I.L.Caragiale”, în istoria vreunui teatru din România. Am încercat din răsputeri să ţin Teatrul Naţional Bucureşti în afara conflictelor cu atingeri politice. N-a fost cu putinţă. Există un grup reacţionar în interiorul instituţiei, care zgândăre atmosfera interioară. Se aliază lor şi forţe politice sau de media. Influente sau nu, fac un imens rău Teatrului Naţional”, se arată în comunicat. 

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, care a trimis Corpul de control la Teatrul Naţional Bucureşti, şi-a schimbat imaginea de cover a contului de Facebook cu cea a Sălii Mari a TNB. El a scris: „Nu putem tolera ca o instituţie-simbol de cultură a României (şi nicio instituţie a Ministerului Culturii) să devină spaţiul de propagare a unor materiale private, indiferent de conţinutul lor, cu atât mai mult a unor materiale care ar putea face propagandă unor interese străine României”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.