Directorul general al Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor ”RomâniaFilm” (RADEF) spune că familia preşedintei Sindicatului Liber RomâniaFilm, Maria Bikfalvi, deţine o firmă concurentă, care difuzează film în şase spaţii din ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii Sindicatului Liber RomâniaFilm a transmis, duminică, o scrisoare deschisă adresată ministrului culturii, Corina Şuteu, prin care atrag atenţia asupra situaţiei cinematografului Scala, aflat în administrarea RADEF RomaniaFilm.

Angajaţii cinematografului Scala - care au aşteptat luni să se întâlnească cu reprezentanţi ai conducerii RADEF - vor să discute cu ministrul Culturii, Corina Şuteu, şi doresc ca Guvernului să trimită Corpul de control pentru verificarea situaţiei Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor ”RomâniaFilm”, după ce au fost anunţaţi de conducerea instituţiei că vor fi trimişi în şomaj tehnic pentru următoarele trei luni.

 

În replică, Adrian Mironescu, directorul general al RADEF, a transmis, luni seară, un comunicat de presă prin care afirmă că restituirea în natură către moştenitorii foştilor proprietari a imobilului în care a funcţionat cinematograful Scala ar fi făcut ca efectuarea oricăror lucrări de reparaţii la nivelul acestuia să fi fost contraproductivă şi lipsită de finalitate economică. El atrage atenţia şi asupra unor conflicte de interese ce o privesc pe Maria Bikfalvi, preşedinta sindicatului.

Maria Bikfalvi a fost administrator al cinematografului Patria din Bucureşti, până în luna decembrie 2015.

În anul 2015, cinematograful Patria a încasat din activitatea de exploatare a filmelor suma de 37.955 de lei, iar din alte activităţi - în special din închirierea sălii pentru evenimente culturale - s-a încasat suma de 131.930 de lei. ”Având în vedere cheltuielile, care s-au ridicat la suma de 417.440 de lei, a rezultat o pierdere de 247.555 de lei”, se mai arată în documentul semnat de Adrian Mironescu.

”Menţionăm că cinematograful Patria a fost închis în luna decembrie 2015, ca urmare a apariţiei Legii nr.282/18.11.2015  şi a faptului că imobilul din bulevardul Magheru nr. 12-14 este încadrat ca fiind cu risc seismic de gradul I”.

Pe 10 martie, aparatura de proiecţie transferată de la cinematograful Patria din Bucureşti a fost pusă în funcţiune la Cinematograful ”Dacia” din Piatra Neamţ, unde, spune Adrian Mironescu, s-au încasat 187.025 de lei - ”de cinci ori mai mult decât suma încasată din vânzarea biletelor la cinematograful Patria într-un an întreg”.

”Managementul unor cinematografe digitalizate pe banii Regiei a fost cedat, până la sfârşitul lunii decembrie 2015, către o firmă necunoscută cu activitate în domeniul cinematografiei, S.C. Marcom Fantastic S.R.L., ce aparţine lui  Coman Aurel, ginerele doamnei Bikfalvi Maria, liderul Sindicatului liber RomaniaFilm, fapt ce considerăm că ar reprezenta un conflict de interese”. 

În comunicat se mai menţionează că Nicolae Bikfalvi-Zoltan, soţul Mariei Bikfalvi, este împuternicit să administreze S.C. Marcom Fantastic S.R.L. de către Coman Aurel. ”Practic, cinematografele Patria din Craiova şi «Sergiu Nicolaescu» din Târgu Jiu s-au aflat până la data de 31 decembrie 2015 la dispoziţia familiei domnei Bikfalvi, operaţiune din care RADEF RomaniaFilm a pierdut lunar 25% din profitul acestor unităţi”.

”În momentul de faţă, S.C. Marcom Fantastic S.R.L. difuzează film în şase spaţii din ţară, puse la dispoziţie de firme private sau autorităţi locale, fiind un concurent al RADEF RomaniaFilm”, se mai notează în comunicat.

Potrivit lui Adrian Mironescu, fosta conducere a RADEF a pus la dispoziţia Mariei Bikfalvi, ”tot prin intermediul S.C. Marcom Fantastic S.R.L., în baza unor contracte de închiriere cu chirii modice”, spaţii comeciale în cinematografele profitabile, la cinematografele Patria din Bucureşti, Arta din Sibiu, Patria din Craiova şi ”Sergiu Nicolaescu” din Târgu Jiu.

În document se mai precizează faptul că, în ultimele 6 luni, actuala conducere a RADEF “RomaniaFilm” a reuşit plata salariilor restante de la ”minus 6 la minus 2, iar luna martie a fost prima luna înregistrată cu profit contabil”.

”Este de neînţeles atitudinea unui lider de sindicat, doamna Bikfalvi-Zoltan Maria, care se comportă cu membrii de sindicat ca şi cum ar fi angajaţii firmei sale şi atacă managementul unei regii care a rezolvat problemele salariale. Menţionăm că am primit adrese de la membri ai Sindicatului Liber RomâniaFilm şi chiar de la un vicepreşedinte, prin care ni s-a adus la cunoştinţă că «scrisoarea deschisă adresată Ministerului Culturii a fost întocmită şi trimisă de către doamna Bikfalvi-Zoltan Maria fără să fim consultaţi sau înştiinţaţi de către aceasta. În urma acestei situaţii, noi ne dezicem de cele cuprinse în comunicatul mai sus amintit»”.

”RomâniaFilm” este o regie autonomă (Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor – R.A.D.E.F.), aflată sub autoritatea Ministerului Culturii, având ca principal obiect de activitate proiecţia de filme cinematografice, înfiinţată şi funcţionând conform Hotărârii Guvernului. nr. 530/1991 privind înfiinţarea de regii autonome şi societăţi comerciale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.