Directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), Constantin Chiriac, a declarat, miercuri, că Ion Besoiu, care a jucat 15 ani pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca” din oraş, a fost "unul dintre cei mai eleganţi şi cei mai rafinaţi artişti” şi speră ca în viitor Casa de Cultură a Sindicatelor să-i poarte numele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Colectivul Teatrului Naţional «Radu Stanca», al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, al Bursei de Spectacole şi al Şcolii de Teatru şi de Management Cultural din cadrul Universităţii «Lucian Blaga» din Sibiu îşi adună astăzi gândul bun în faţa celui care a fost un simbol al Sibiului, artistul Ion Besoiu. La 85 de ani, pleacă dintre noi unul dintre cei mai eleganţi şi cei mai rafinaţi artişti ai scenei şi ai filmului românesc, probabil artistul de film cu cele mai multe roluri, artist care a debutat la Sibiu”, a declarat Constatin Chiriac.

Potrivit acestuia, în perioada 1949 - 1964, Ion Besoiu a jucat în zeci de spectacole, printre care celebra montare a lui Radu Stanca, "O scrisoare pierdută”, spectacol făcut în alb şi negru, "Intrigă şi iubire”, "Lupii”, "Trei surori” sau "Ultimul tren”.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

De asemenea, la Sibiu, Ion Besoiu a regizat spectacolele "Peste 20 de ani”, "Zboară cocorii” şi "Un musafir picat din cer”.

Discipol al lui Radu Stanca, un om care a fost, este şi va fi profund legat de Sibiu, pleacă astăzi dintre noi lăsând acea efigie a cavalerului, a bărbatului frumos care va fi pretutindeni un simbol deosebit al Sibiului. Sperăm ca prietenii cu care m-am întâlnit ieri să ducă, împreună cu noi, la bun sfârşit ideea ca spaţiul Casei de Cultură a Sindicatelor să se transforme într-un centru cultural care să poarte numele lui Ion Besoiu”, a mai spus Constantin Chiriac.

Ion Besoiu, cunoscut pentru roluri din filme ca ”Toate pânzele sus” şi ”Bucureşti Non Stop”, a murit miercuri, la vârsta de 85 de ani, a confirmat pentru News.ro un reprezentant al Uniunii Teatrale din România (UNITER).

Actorul era internat de mai mult timp la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu  din Bucureşti şi, în ultimele zile, în secţia de Terapie Intensivă a instituţiei, starea sa fiind foarte gravă.

Ion Besoiu s-a născut la 11 martie 1931, la Sibiu, şi a absolvit Academia de Teatru şi Muzică din Sibiu. A debutat în teatrul în 1950, dar consacrarea a venit după turnarea filmului ”Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureşan, unde i-a avut ca parteneri pe actorii Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin.

Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului "Radu Stanca", din Sibiu, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul "Lucia Sturza Bulandra" şi a fost, ulterior, timp de 12 ani, directorul acestei instituţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.