Tatsiana Hatsura-Yavorska, directoarea Watch Docs Film Festival din Belarus, a fost eliberată din închisoare şi acuzaţiile aduse ei au fost retrase, după ce mai multe festivaluri de film şi organizaţii pentru drepturile omului s-au aliat şi au făcut apeluri în sprijinul ei, scrie The Hollywood Reporter.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hatsura-Yavorska a fost arestată la Minsk pe 5 aprilie, pentru că ar fi organizat o expoziţie foto prin care erau omagiaţi lucrătorii sanitari belaruşi. Ea a fost dusă la un centru de detenţie şi acuzată ulterior că a participat la manifestaţii anti-guvernamentale, pe care Executivul preşedintelui Alexandr Lukaşenko le consideră ilegale.

Ea ar fi trebuit să apară în faţa unui tribunal pe 15 aprilie, unde, dacă era găsită vinovată, risca să primească o pedeapsă cu mai mulţi ani de închisoare. Dar, după ce comunitatea cinematografică internaţională şi-a arătat indignarea, inclusiv printr-o scrisoare deschisă semnată între alţii, de reprezentanţii ai festivalurilor Sundance, Cannes şi Berlin, şi ai Academiei europeane de film şi de mai multe organizaţii pentru drepturile omului, Hatsura-Yavorska a fost eliberată şi autorităţile au renunţat la acuzaţiile penale aduse ei.

Belarusul se confruntă cu cea mai mare criză socială din ultimele decenii, după ce, în luna august a anului trecut, în urma alegerilor câştigate de Lukaşenko, oamenii au ieşit în stradă cerând reluarea scrutinului despre care spun că a fost fraudat.

Uniunea Europeană a respins legitimitatea alegerilor şi a cerut de asemenea un nou vot. UE a condamnat şi reacţia autorităţilor, care au răspuns violent la demonstraţiile paşnice şi care persecutează oponenţii regimului. 

Potrivit unor grupuri protestatare, de la începutul mişcărilor de stradă, peste 600 de oameni au fost acuzaţi că au participat la demonstraţii anti-guvernamentale şi aproximativ 400 au fost condamnate din acest motiv.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.