Directoarea de fashion a ediţiei braziliene a revistei Vogue, Donata Meirelles, a demisionat după ce fotografii de la aniversarea ei au stârnit critici din cauză că evocă reprezentări coloniale ale sclaviei, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Imaginile o înfăţişează pe Donata Meirelles, 50 de ani, care este îmbrăcată în alb, stând pe un tron, flancată de patru femei de culoare îmbrăcate în alb la o petrecere în Bahia, statul brazilian cu cea mai mare populaţie de culoare. 

Criticii au comparat hainele femeii cu uniformele albe purtate de sclavi şi au remarcat similitudinea scaunului cu o "cadeira de sinhá", un scaun ornat în care stăteau stăpânii de sclavi în trecut. 

"Femeile de culoare au fost folosite ca obiecte pentru a crea o scenă exotică", a spus Stephanie Ribeiro, autoarea editorialului #BlackGirlMagic din ediţia braziliană a revistei Marie Claire. "Este o reminiscenţă a colonialismului şi romanţează acele vremuri. Ea a recreat imaginea în care albii sunt superiori, iar negrii sunt dezumanizaţi".

O cântăreaţă faimoasă din Brazilia, Elza Soares, a scris pe Instagram: "Gândeşte-te la cât de mult poţi răni oamenii, amintirile lor, soarta lor când alegi o temă care să "condimenteze" un moment fericit din viaţa ta". 

O utilizatoare a alăturat pe Instagram imaginea lui Meirelles de o fotografie de arhivă a unei femei din familia Costa Carvalho care stă pe un scaun "sedan" cu doi scalvi alături de ea. "Prima fotografie este din 1860", a scris ea. "A doua este de fapt din 2019", a fost explicaţia fotografiilor. 

A doua zi după petrecere, Meirelles a răspuns pe Instagram, scriind că scaunul este de fapt un artefact din tradiţia religioasă afro-braziliană "candomblé", iar hainele sunt tradiţionale din Bahia pentru petrecere. "Chiar şi aşa, dacă am cauzat o altă impresie, îmi cer scuze", a spus ea. 

Miercuri, Meirelles a anunţat că demisionează din postul pe care îl ocupă la Vogue. 

Într-o declaraţie pe Instagram, revista a precizat: "Vogue Brazilia regretă profund ce s-a întâmplat şi speră că această dezbatere care a fost generată să servească drept o lecţie". 

Mai mult de jumătate din populaţia Braziliei, 200 de milioane de oameni, se identifică de rasă neagră sau mixtă. Cu toate acestea, ediţia braziliană a revistei Vogue a publicat pentru prima dată pe copertă o femeie de culoare abia în 2011, la  36 de ani de când a fost lansată. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.