„Diego y yo”, autoportret pictat de Frida Kahlo în 1949, este estimat de Sotheby’s la 30 de milioane de dolari şi e aşteptat să stabilească un record la licitaţia de artă modernă din luna noiembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tabloul, în care soţul lui Kahlo, artistul Diego Rivera, apare pictat pe fruntea ei, va deveni, în cazul în care va fi adjudecat contra unei sume apropiate de estimare, cea mai valoroasă lucrare de artă latino-americană scoasă vreodată la vânzare.

Pictura are o puternică încărcătură emoţională. Frida Kahlo a realizat-o într-un moment în care al doilea mariaj al ei cu Rivera era subiectul ziarelor vremii, care scriau că artistul avea o legătură extraconjugală cu actriţa Maria Felix şi că plănuia să se căsătorească cu ea imediat ce divorţa din nou de pictoriţă.

Kahlo l-a întâlnit prima dată pe Rivera în 1922, când ea avea 15 ani, iar el, 36. S-au reîntâlnit în 1928 şi s-au căsătorit un an mai târziu.

Într-un carnet, ea nota: „Am suferi două accidente mari în viaţă - unul în care un autobuz m-a doborât, celălalt este Diego”.

Accidentul rutier a avut loc când ea avea 18 ani şi i-a provocat traume grave şi o viaţă plină de dureri. Suferinţa emoţională a venit deseori dinspre Rivera.

Tabloul va fi principalul lot al licitaţiei din noiembrie a Sotheby’s şi va fi expus la Londra între 22 şi 25 octombrie.

Cel mai recent, el a fost vândut la aceeaşi casă de licitaţii, în 1990. Atunci a obţinut 1,4 milioane de dolari şi Kahlo a devenit primul artist latino-american vândut pentru mai mult de 1 milion de dolari la o licitaţie.

În prezent, recordul de artist este de 8 milioane de dolari, stabilit în 2016 pentru „Two Nudes in a Forest”. Acesta a fost şi un record la nivelul artei latino-americane. Până în 2019, când „The Rivals” al lui Rivera a fost adjudecat la Christie’s contra sumei de 9,76 de milioane de dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.