Filmul "Malcolm X" (SUA, 1992), regizat de Spike Lee, despre Malcolm Little, personalitate controversată, predicator musulman şi militant pentru drepturile civile ale americanilor de culoare în anii 1950, va fi difuzat vineri, de la ora 21.10, pe TVR 1.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul, cu Denzel Washington în rolul principal, a avut două nominalizări la premiile Oscar (pentru "cel mai bun actor" şi "cele mai bune costume") şi o nominalizare la Globul de Aur (pentru "cel mai bun actor"). A obţinut premiul Ursul de Argint pentru interpretare (Denzel Washington) la Festivalul de Film de la Berlin.

Malcolm Little - cunoscut de-a lungul timpului ca Detroit Red, Satan, Malcolm X şi El-Hajj Malik El-Shabazz - a fost una dintre cele mai carismatice figuri şi voci politice ale Americii.

Filmul biografic Malcolm X ne spune povestea faimosului lider afro-american al cărui tată, preot, a fost ucis de Ku Klux Klan. Malcolm X devine gangster şi ajunge la închisoare. Aici descoperă religia musulmană prin scrierile lui Elijah Muhammad. Când iese din închisoare, începe să predice învăţăturile lui Elijah. Pleacă în pelerinaj la Mecca, unde se converteşte la religia musulmană. Îşi schimbă numele şi decide să nu mai predice împotriva albilor. 

Filmată în New York, Egipt, Arabia Saudită şi Africa de Sud, producţia "Malcolm X" are scenariul semnat de Arnold Perl şi Spike Lee, pornind de la cartea "Autobiografia lui Malcolm X" a lui Alex Haley. Dr. Betty Shabazz, văduva lui Malcolm X, a fost consultant al filmului.

Din momentul în care Malcolm X a început să existe în conştiinţa publică, articulându-şi perspectiva radicală asupra relaţiilor dintre rase şi asupra statutului afro-americanilor în societatea americană, spectrul politicilor sociale americane s-a schimbat pentru totdeauna. A schimbat percepţia Americii convenţionaliste în ceea ce priveşte rolul său în societate, refuzând să fie perceput el sau cei ca el, din rasa lui, drept cetăţeni de mâna a doua. Această dârzenie din partea unui om de culoare - într-o vreme în care oamenii de culoare nici măcar nu deţineau dreptul de a vota sau de a călători în partea din faţă într-un autobuz sau frecventa şcoli alături de albi - a fost cel puţin uluitor şi a fascinat mulţi americani, de culoare sau albi, iar Malcolm X a devenit o figură cunoscută la nivel internaţional.

Temut, dar şi venerat, Malcolm X a cristalizat speranţele şi visurile celor de culoare, cerând respectarea şi aplicarea drepturilor omului pentru afro-americani în timpul decadelor tumultuoase din punct de vedere rasial (anii 1950, 1960) până la asasinarea sa în 1965, la New York, la vârsta de 38 de ani.

Rareori a reuşit un om, a cărui viaţă s-a întins pe o perioadă atât de scurtă, să lase o impresie atât de puternică asupra contemporanilor săi, dar şi generaţiilor care au urmat. De la sărăcie la personalitate proeminentă, de la pungaş la umanist, Malcolm X şi ideologia sa au avut impact aspra vieţii a milioane de oameni.

Filmul este o poveste complexă, în care Spike Lee îmbină istoria, drama, dar şi perspectiva contemporană. Denzel Washington, care a mai jucat şi în filmul lui Spike "Lee Mo' Better Blues" şi care a primit Oscarul pentru interpretarea sa din drama "Glory", şi-a documentat serios "rolurile" înainte de a-l juca pe Malcolm.

"Avem în prim plan un om care a pornit din drojdia societăţii, a petrecut ani în închisoare, s-a reeducat şi, prin iluminare spirituală, a ajuns să se ridice. Este o poveste incredibilă şi sunt convins că asta îi va inspira pe mulţi oameni", spunea regizorul Spike Lee.

"Malcolm X a fost, de fapt, trei sau patru sau chiar şase persoane diferite şi tocmai asta vreau să prezint în acest film", mai spunea Lee. Regizorul, care a citit prima dată "Autobiografia lui Malcolm X" în primii ani de liceu şi a fost impresionat profund de aceasta, spune pe ecran povestea multiplelor transformări prin care trece personajul Malcolm X, "un om complex şi complet. Cred că în căutarea adevărului, a reuşit să se transforme, să se schimbe neîncetat, tocmai de aceea filmul trebuie să surprindă fiecare etapă a vieţii lui, fără a fi omis niciun episod, altfel ar fi o nedreptate cruntă”.

În film, interpreta soţiei lui Malcolm, Betty Shabazz, este Angela Bassett; Al Freeman Junior este onorabilul Elijah Muhammad, liderul NOI (cei pe care îi uneşte islamismul), Delroy Lindo joacă rolul gangsterului din Harlem, West Indian Archie, cel care îl iniţiază pe Malcolm în fărădelegi. Albert Hall este Baines, un coleg de celulă, care îl introduce pe Malcolm în învăţăturile NOI. Theresa Randle este Laura, o tânără de culoare, naivă, care se îndrăgosteşte de Malcolm, în timp ce Katie Vernon o joacă pe Sofia, tânăra aventuroasă care îi este parteneră în timpul perioadei de delincvenţă. Însuşi regizorul Spike Lee joacă un rol, cel al lui Shorty, prietenul lui Malcolm. Shorty devine prieten cu Malcolm când acesta din urmă soseşte în Roxbury, zona destinată populaţiei de culoare din Boston.

"Malcolm X" face parte din seria filmelor şi serialelor pe care TVR 1 a început să le difuzeze începând cu grila de toamnă 2018 şi care aduc în prim plan evenimente şi personaje care au schimbat cursul istoriei sau au influenţat decisiv viitorul omenirii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.