Aproximativ 15 desene pregătitoare, realizate pentru pictura murală din holul casei Storck, care reprezintă simbolic "Grădina Paradisului", vor fi expuse, de miercuri, la Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck (Str. Vasile Alecsandri, nr. 16).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre o serie foarte valoroasă de lucrări care se vor expune în premieră absolută, fiind aduse pentru prima dată în atenţia publicului şi a specialiştilor. Expoziţia "Grădina Paradisului. Desene pregătitoare" a fost deschisă publicului de miercuri. 

Alături de soţul său, Frederic, Cecilia Cuţescu Storck a decorat într-un mod cu totul inedit propria lor reşedinţă, care a devenit o casă-atelier emblematică în peisajul urban bucureştean.

Construcţia spectaculoasei case Storck a început în anul 1911, iar între anii 1913 şi 1917, Cecilia Cuţescu Storck decorează interiorul cu numeroase picturi, de inspiraţie simbolistă, având ca subiect figuri feminine şi o vegetaţie luxuriantă, paradisiacă, mai ales în zona holului casei. Artista alege să picteze pereţii casei în encaustică, deoarece culorile obţinute sunt mai intense şi mai vibrante.

Pictura din holul mare al casei a fost probabil inspirată şi de călătoriile ei în Spania, unde a vizitat numeroase palate nobiliare, înconjurate de grădini pe care le descrie astfel: „Păsările de toate mărimile şi viu colorate cântau printre crengile arborilor, legănându-se în vântişorul plin de miresme al ţărilor sudice. Palmierii şi cactuşii se împerecheau cu statui şi reliefuri în piatră. Ferige uriaşe se împleticeau sub paşii noştri şi se urcau pe zidurile palatului prin ale cărei ferestre ne chema marea de smarald”.

Pentru a reconstitui acest tip de atmosferă exotică, artista a folosit ca model şi vegetaţia luxuriantă din serele de plante ale Ministerului Domeniilor de la Şosea.

Pictura parietală din casa artistei rezonează şi cu opera lui Paul Gauguin, Cecilia Cuţescu Storck fiind o mare admiratoare a celebrului pictor, despre care spunea că: „îşi urmărea ca un vizionar drumurile şi visurile lui, inspirându-se din ţări poetice, departe de civilizaţie, de unde culegea toată lumina şi, din aspectele curioase ale locurilor şi ale fiinţelor tahitiene, reda toată frumuseţea exotică în tablourile lui.”

Lumea paradisiacă, primitivă şi neviciată de o civilizaţie legată tot mai mult de tehnică şi din ce în ce mai mercantilă, este pictată de Cecilia Cuţescu Storck în proximitatea sa; călătoria sa plastică este doar spirituală, nu şi fizică, aşa cum este în cazul lui Gauguin.

Noua expoziţie reprezintă o continuare a conceptul expoziţional de promovare a caselor-atelier de artist. Conceptul a fost dezvoltat de Secţia Artă a MMB pe parcursul anilor 2019-2020, prin expoziţii medalion, precum: „Magia liniei. Ligia Macovei şi lirica eminesciană”, „Grafica de călătorie. Cecilia Cuţescu Storck”, „Aman negativ”, „Carol Popp de Szathmári, desenator şi acuarelist”.

Expoziţia va fi deschisă la Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck în perioada 5 mai - 27 iunie. Elena Olariu - director adjunct Artă, Restaurare, Conservare - MMB, este curator al expoziţiei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.