"La Madeleine pénitente", tablou de Salai, cel mai apropiat colaborator al lui Leonardo da Vinci, a fost descoperit recent şi va fi pus în vânzare la licitaţie pe 18 noiembrie de casa Artcurial, potrivit unui expert francez. Tabloul a fost estimat între 100.000 şi 150.000 de euro, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Se cunosc doar patru sau cinci tablouri autentificate ca fiind realizate de mâna lui Salai, între care "Christ rédempteur", păstrat la Biblioteca Ambroziană din Milano, iar altele în colecţii private.  

Gian Giacomo Caprotti, zis Salai (1480-1524), ar fi fost unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Leonardo da Vinci împreună cu Francesco Melzi. În acelaşi timp elevul său, băiat în atelier, model, trezorier şi agent, istoricii cred astăzi că a fost şi amantul geniului florentin. Maestrul Renaşterii i-ar fi dat numele de "Salai" - sinonim cu "micul diavol" - din cauza jafurilor şi a minciunilor pe care le-a comis şi spus de-a lungul vieţii. 

"Proprietarul acestui tablou, care l-a cumpărat cu o sumă modestă, ni l-a încredinţat pentru vânzare. A sosit fără atribuire. Cristina Geddo (expertă în perioada secolului al XV-lea lombard), venită la Milano, ne-a spus că este de Salai", a explicat, pentru AFP, expertul în maeştri antici Eric Turquin.

De 65 pe 50 cm, tabloul este în stare bună, dar necesită curăţire, lacul care-l acoperă parţial fiind murdar şi oxidat. 

Maria-Magdalena este reprezentată aici pe fundal negru, cu privirea în extaz şi braţele încrucişate. Corpul dezgolit este parţial acoperit de părul bogat maroniu-auriu: o caracteristică pe care o găsim la Christul din Milano. 

Caracterul este ambiguu, între sacru şi profan. Buzele sunt groase şi senzuale. "Am găsit amprente digitale: pictorul a apăsat cu degetul mare pictura proaspătă, ceea ce este caracteristic tehnicii lui Leonardo şi Salai", a explicat Eric Turquin. 

Timp de mai mult de 25 de ani pe lângă Leonardo, "Salai a putut să asimileze tehnica fină a maestrului, poziţionându-se drept unul dintre cei mai influenţi dezvăluitori de modele ale lui Leonardo prin producţia de copii şi variante de capodopere ale pictorului", a subliniat Eric Turquin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.