Compania Tangaj Dance prezintă, toamna aceasta, online şi offline, trei evenimente dedicate artei performative: virtual (living) room - un performance VR realizat de Simona Deaconescu, Roots and Routes - un turneu naţional care reuneşte spectacole, filme şi ateliere de dans, şi BLOT – Body Line of Thought, un performance explorativ despre corpul uman.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

virtual (living) room va avea loc între 31 octombrie şi 1 noiembrie, la Switch Lab din Bucureşti. În performance-ul conceput şi realizat de coregrafa Simona Deaconescu, dansatoarea estoniană Kadri Sirel şi Zelda, un personaj fictiv construit sub forma unei inteligenţe artificiale, care îi oglindeşte gândurile, se întâlnesc într-un spaţiu mental virtual. Împreună, Kadri şi Zelda, încearcă să rezolve misterul din spatele procesului de amintire a unei coregrafii create spontan, dar niciodată prezentată „ca la carte”.

Prezentarea publică este organizată sub forma unei experienţe VR individuale, cu participarea a maxim 5 spectatori pe grupă, în zilele de 31 octombrie şi 1 noiembrie, între orele 14:00 şi 19:00, la Switch Lab, Bucureşti. Accesul este liber şi se face în baza unei rezervari

virtual (living) room a luat naştere în 2019, când Deaconescu a fost selectată ca artist rezident în programul european Moving Digits - Augmented Dance for Engaged Audiences, în cadrul căruia a beneficiat de rezidenţe de creaţie la Sõltumatu Tantsu Lava (Tallin, Estonia) şi tanzhaus nrw (Dusseldorf, Germania).

Prima parte a proiectului a fost prezentată la LAVAlabs Studio Dusseldorf sub forma unei instalaţii interactive one-to-one, în care nouă obiecte în miniatură au compus spaţiul mental comun generat de întâlnirea dintre Kadri şi Zelda. Performance-ul prezentat la Bucureşti pe 31 octombrie şi 1 noiembrie este o reconstrucţie a acestui puzzle, la care şi-au adus contribuţia artişti din domenii diferite.

Evenimentul virtual (living) room respectă măsurile sanitare recomandate de autorităţi în acest moment. Dacă vor interveni modificări în baza unor noi decizii ale autorităţilor competente, publicul interesat va primi un link privat pentru vizionare online, cu ajutorul dispozitivelor personale.

Roots and Routes va avea loc între 22 octombrie - 21 noiembrie. Un turneu naţional virtual, care pune în discuţie tema identităţii transgeneraţionale atât la nivel social, cât şi la nivel de ADN al mişcării. Programul proiectului conţine trei tipuri de activităţi interconectate ca tematică şi abordare, şi va fi prezentat online, prin intermediul platformelor Zoom şi Eventbook.

În program sunt incluse: „Daughters”, un spectacolul de dans semnat de coregrafa Simona Deaconescu, în care trei femei tinere fac un corp comun cu mamele şi bunicile lor, o selecţie specială de filme de dans, co-prezentate de BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, precum şi patru ateliere de dans contemporan şi tehnici mixte, care propun fuziuni între dans şi alte tipuri de practici artistice. Atelierele sunt susţinute de Deaconescu, fondatoare a Colectivului Tangaj Dance, şi de cele trei artiste dansatoare care fac parte din distribuţia spectacolului „Daughters”: Simona Dabija, Georgeta Corca şi Teodora Velescu.

Turneul este organizat în parteneriat cu M Studio (Sfântu Gheorghe), Casa Tranzit (Cluj-Napoca), Areal Colectiv (Bucureşti), Teatrul 3G (Târgu Mureş) şi îşi propune să activeze comunităţile locale, prin expunerea la forme hibride de exprimare artistică, noi metode de creaţie, educaţie şi formare pentru profesionişti şi publicul larg.

Creat şi interpretat de Simona Deaconescu şi Vanessa Goodman, BLOT propune o serie de situaţii performative care explorează mişcarea din perspectiva relaţiei pe care o avem cu bacteriile din corpul nostru. Echilibrul dintre lumea micro şi lumea macro este mediat de experienţa umană şi de modul în care ne raportăm la conceptul de ordine.

BLOT este o co-producţie între Tangaj Collective (Bucureşti) şi Action at a Distance (Vancouver), bazată pe o colaborare strânsă la nivel de metode de lucru, viziuni asupra corpului, dialog artistic şi schimb de resurse între cele două coregrafe fondatoare ale organizaţiilor.

Proiectul a beneficiat de o rezidenţă de cercetare la Cultivamos Cultura, în Sao Luis (Portugalia), ca urmare a selectării celor două coregrafe ca artiste rezidente în proiectul european Biofriction. În condiţiile actuale, Simona şi Vanessa au lucrat progresiv, dezvoltând proiectul iniţial online, şi întâlnindu-se ulterior în Sao Luis şi Bucureşti, la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, pentru laboratoare de creaţie, repetiţii şi filmări.

În perioada 12 - 15 noiembrie, vor avea loc acţiuni în paralel în Vancouver şi Bucureşti. Spectacolul va avea premiera online în România prin platforma Eventbook. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.