Scriitorul Dan Lungu, senator USR, trage un semnal de alarmă asupra situaţiei în care se află multe dintre clădirile de patrimoniu pe care, până la momentul actual, le-a identificat ca aflându-se într-o accentuată stare de degradare. În urma demersurilor sale de a contacta reprezentanţii Consiliilor Locale şi Direcţiilor Judeţene pentru Cultură din diverse judeţe ale ţării, pentru ca autorităţile să se sesizeze şi să intervină folosindu-se de pârghiile legale, a constatat că autorităţile par deja resemnate cu întreaga situaţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Începând cu toamna anului trecut, Lungu a început să trimită adrese şi solicitări către Consilii Locale, Consilii Judeţene şi directori ai Direcţiilor Judeţene pentru Cultură din diferite judeţe privind starea unor monumente istorice.

„Într-o listă a urgenţelor ce rămâne deschisă” el a adăugat, potrivit unui comunicat remis News.ro, „numeroase monumente sau clădiri de patrimoniu, precum sculptura «Fructul soarelui» din Costineşti, judeţul Constanţa, Casa lui Marin Preda din Siliştea Gumeşti, judeţul Teleorman, casa lui Ion Creangă de la Fălticeni, judeţul Suceava, Casa lui Daniel Turcea din Piteşti, judeţul Argeş sau galeriile subterane de sub Palatul Cantacuzino-Paşcanu din Paşcani, judeţul Iaşi”.

În cazul primului demers, cel al sculpturii „Fructul Soarelui” a artistului George Apostu, amplasată în Costineşti, reprezentanţii Consiliului Judeţean din Constanţa au menţionat că autorităţile locale din Costineşti sunt, conform legii, cele responsabile de starea monumentului şi astfel au redirecţionat, în scurt timp, adresa către acestea. O astfel de redirecţionare s-a petrecut şi în cazul casei scriitorului Marin Preda, când preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman a trimis adresa senatorului USR către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Teleroman. În ambele situaţii, răspunsurile încă întârzie să apară.

Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice prevede că statul garantează şi asigură protejarea monumentelor şi deşi menţionează că Ministerul Culturii este autoritatea administraţiei publice centrale de specialitate care elaborează strategiile şi normele specifice de protejare a acestora, „autorităţile administraţiei publice centrale de specialitate şi instituţiile din subordinea acestora, precum şi autorităţile administraţiei publice locale sunt cele care cooperează cu proprietarii monumentelor istorice, persoane fizice sau juridice, cu deţinătorii şi administratorii acestora, precum şi cu instituţiile publice şi organizaţiile neguvernamentale din domeniul protejării monumentelor istorice”, se mai arată în comunicat.

„Dacă în cazurile menţionate monumentele nu aparţin autorităţilor publice locale şi sunt proprietăţi private, proprietarii lor trebuie să colaboreze cu administraţia publică şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură, aceasta din urmă fiind un serviciu public deconcentrat al Ministerului Culturii. Faptul că reprezentanţii Direcţiilor Judeţene pentru Cultură se spală pe mâini şi aruncă, încă de la început, mingea în curtea administraţiei locale – sau viceversa – nu ajută pe nimeni cu nimic. În cursul maratonului meu de atenţionare asupra acestui fenomen de distrugere în masă a monumentelor de patrimoniu, pentru că asta se va întâmpla dacă nu vom interveni, am realizat că toate semnalele mele de alarmă au fost întâmpinate cu ridicări din umeri, redirecţionări sau justificări birocratice care spun, în genere, că nu se mai poate face nimic şi sugerează că trebuie să ne împăcăm cu starea lucrurilor. Eu unul nu pot fi pasiv în faţa descompunerii culturii şi istoriei noastre şi în fiecare adresă trimisă am menţionat că sunt deschis să sprijin propunerile sau pârghiile legislative care ar putea facilita întregul demers birocratic, pentru a mai salva din timp – dar absolut nimeni nu mi-a înaintat vreo sugestie”, a transmis senatorul Dan Lungu.

El a încercat să obţină reacţii şi sugestii şi din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, adresându-i ministrului în exerciţiu întrebări referitoare la starea monumentelor de patrimoniu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.