Prim-ministrul Dacian Cioloş a anunţat, marţi, pe pagina sa de Facebook, că nu revine asupra demiterii lui Vlad Alexandrescu din postul de ministru al Culturii, pentru care a propus-o pe Corina Şuteu, şi că reformele în domeniul patrimoniului şi cinematografiei vor fi continuate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

”Nu am să revin asupra acestei demiteri, dar modul în care un ministru operează şi reacţionează într-o situaţie de criză cum este cea de la Opera din Bucuresti este decisiv pentru capacitatea si credibilitatea sa de a-şi gestiona domeniul şi de a soluţia ulterior situaţii similar într-un mediu profesional cum este cel al culturii”, a scris Dacian Cioloş pe pagina sa de Facebook.

Prim-ministrul a menţionat încă o dată că regretă modul în care Vlad Alexandrescu a înţeles să-şi încheie mandatul, după ce a mai făcut această precizare sâmbătă, în urma apariţiei unor informaţii transmise printr-o scrisoare de fostul ministru al Culturii membrilor Grupului pentru Dialog Social.

”Ţin să-i mulţumesc pentru iniţiativele bune pe care le-a avut în acest guvern şi doresc să confirm interesul şi determinarea de a continua procesul de reformare a acestui sector prin numirea doamnei Şuteu, pe care o cunosc de mai multă vreme şi care a lucrat la programul de reforme al ministerului Culturii”, a mai spus Dacian Cioloş.

Prim-ministrul îi va cere noului ministru să se gândească ”rapid” la un cadru legislativ care să permită unor instituţii precum Opera Naţională Bucureşti să combine abordarea de repertoriu cu cea de program şi să se deschidă spre colaborări internaţionale, ”oferind şi valorilor din România un statut social şi financiar echilibrat în raport cu calitatea muncii lor”.

”Vom continua cu iniţiativele de subscripţie publică pentru «Cuminţenia Pamântului», proiect pe care l-am susţinut activ încă din momentul în care guvernul a decis sa invoce dreptul de preemptiune”, a mai menţionat prim-ministrul.

Potrivit lui Dacian Cioloş, ”prin decizia pe care am susţinut-o la sfârşitul anului trecut, Roşia Montana a devenit un sit de patrimoniu UNESCO de categoria A şi aşa va ramane”.

”Aşa cum i-am spus şi domnului Alexandrescu atunci când a luat această decizie, trebuie să mergem mai departe de această protecţie şi să oferim localnicilor alternative viabile de dezvoltare”, a continuat Dacian Cioloş. Prim-ministrul a anunţat că, imediat după alegerile locale, intenţionează să propună câteva idei în acest sens. 

”Reformele în domeniul patrimoniului, a cinematografiei, vor fi continuate”, a mai afirmat Dacian Cioloş.

Premierul Dacian Cioloş l-a revocat, marţi, pe Vlad Alexandrescu din funcţia de ministru al Culturii şi a propus-o pe Corina Şuteu pentru numirea în această funcţie.

Corina Şuteu este expert în politici culturale şi fost director al Institutului Cultural Român de la New York, în perioada 2006 - 2012. În luna ianuarie, a fost numită de prim-ministrul Dacian Cioloş în funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii, pentru a se ocupa de politici şi strategii pentru cultură.

Vlad Alexandrescu, filolog, conferenţiar la catedra de limba şi literatura franceză a Universităţii Bucureşti şi fost ambasador al României la Luxemburg a fost numit ministru al Culturii în luna noiembrie a anului 2015.

Vlad Alexandrescu şi-a anunţat demisia din funcţia de ministru al Culturii, printr-un mesaj publicat, pe 27 aprilie, pe pagina sa de Facebook, în care apreciază că reforma pe care a început-o este periclitată de "forţe retrograde".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.