Curtea de Apel Bucureşti a respins vineri solicitarea autorităţilor turce de extrădare a ziaristului Kamil Demirkaya, angajat al publicaţiei Zaman România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Justiţia din România a respins cererea de extrădare a ziaristului turc Kamil Demirkaya cerută de autorităţile de la Ankara la ordinul lui Erdogan. România, ţară membră a UE, dovedeşte astfel respect pentru drepturile omului, pentru democraţie şi pentru libertatea de exprimare", anunţă Zaman România.

Ziarul Zaman mulţumeşte tuturor ziariştilor români, ONG-urilor şi politicienilor care au susţinut cauza ziaristului Kamil Demirkaya, "a cărui singură vină este aceea de a-şi face meseria cu onestitate şi cu respect pentru adevăr".

 La termenul din 6 decembrie, cauza fost amânată pentru "pregătirea apărării în raport de cererea de extrădare".

Demirkaya a adeclarat atunci că nu doreşte să fie extrădat şi că a cerut azil politic în România.

Ziaristul Kamil Demirkaya, angajat al publicaţiei Zaman România, a fost reţinut în 5 decembrie, în baza unui mandat de extrădare emis la ordinul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit informaţiei publicate pe site-ul zamanromania.ro. El a fost însă eliberat după ce a fost audiat de autorităţile judiciare române.

Demirkaya se află de doi ani în România, unde lucrează pentru Zaman România, având un permis de şedere temporară. 

În luna noiembrie 2018, el şi-a depus actele pentru prelungirea permisului de şedere, documentele aflându-se în curs de procesare.

În ziua reţinerii sale, Zaman România anunţa că la ordinul preşedintelui turc, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mişcarii Gulen.

Ziaristul turc locuieşte în Bucureşti împreună cu soţia şi fiul său în vârstă de 10 ani.

"Ziarul Zaman România este alături de familia ziaristului şi cere autorităţilor române să ia în considerare faptul că Ankara a început din vara lui 2016 o vânătoare a ziariştilor şi a tuturor celor care se opun regimului totalitar al lui Erdogan. Kamil Demirkaya şi-a făcut doar datoria de ziarist, scriind despre abuzurile puterii de la Ankara", anunaţa atunci publicaţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.