Ministerul Culturii a anunţat joi că a mai restituit 1,5 milioane de lei din donaţiile efectuate în cadrul subscripţiei publice pentru achiziţionarea sculpturii „Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi, şi, potrivit avocatului Bogdan Grabowski, nu a avut loc o discuţie cu proprietarii de la preluarea mandatului de către noul ministru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În anunţul făcut de MC se arată: „În ultima perioadă, Ministerul Culturii a restituit suma de 1.570.903,13 lei, iar, în momentul de faţă, suma totală returnată către persoanele fizice şi juridice este de 1.939.413,30 lei. (...) Suma restituită până în acest moment reprezintă un procentaj de 35,76% din totalul donaţiilor efectuate în cadrul campaniei”. 

Instituţia de stat precizează că va continua să restituie sumele colectate în subscripţia naţională pentru achiziţia operei „Cuminţenia Pământului”.

Contactat de News.ro, avocatul Bogdan Grabowski, reprezentantul proprietarelor sculpturii - Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu - a declarat că nu a existat nicio discuţie cu actualul ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu. „Dacă ei spun că România e în prăpastie, din punct de vedere economic, nu vor da bani pe o sculptură. Iar dacă ar da bani pe o sculptură, ar însemna că nu e în prăpastie”.

„Cuminţenia Pământului” se află în prezent la Bruxelles, unde este expusă în cadrul Europalia până la începutul lunii februarie. „Contractul a fost făcut cu partea belgiană, cu cei de la Europalia. Proprietarii nu au vrut cu Institutul Cultural Român”.

În iunie 2019, Ministerul Culturii şi Indentităţii Naţionale a transmis, în urma unei solicitari făcute de News.ro, că a restituit 99,3% din donaţiile făcute prin Trezorerie în cadrul campaniei „Brâncuşi e al meu” şi că încă aşteaptă o ofertă din partea proprietarilor privind un preţ pentru opera „Cuminţenia Pământului”. Aceştia din urmă au declarat agenţiei de presă News.ro că aşteaptă să fie contactaţi în scris.

În primăvara acestui an, cele două părţi au avut o întâlnire la care au fost discutate câteva aspecte privind dreptul de preempţiune de care dispune statul român în vederea achiziţionării sculpturii. În urma acesteia, ministrul Culturii de la acea vreme, Valer-Daniel Breaz, a anunţat că aşteaptă o ofertă, însă potrivit reprezentantului proprietarilor, nu a făcut niciun demers oficial în acest sens.

Ministrul Culturii a spus în luna aprilie 2019 că instituţia sa dispune de 25 de milioane de euro pentru a cumpăra obiecte de artă şi clădiri din patrimoniu.

Demersurile privind achiziţionarea de către stat a sculpturii „Cuminţenia Pământului” au început în urmă cu cinci ani. După o serie de negocieri, pe 16 martie 2016, ministrul Culturii de la acea vreme, Vlad Alexandrescu, a anunţat că statul român va plăti proprietarilor lucrării 11 milioane de euro.

Proprietarii sculpturii „Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat suma de 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie 2016, care a fost apoi prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice. Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională „Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii „Cuminţenia Pământului”, iar suma strânsă până pe 30 septembrie 2016, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.

Pe 17 martie 2017, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legile de respingere a Ordonanţelor de Urgenţă 10 şi 19 din 2016 privind achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia Pământului”.

Lucrarea ce datează din 1907 a fost expusă câteva luni la Banca Naţională, apoi la Muzeul Naţional de Artă al României, până în iunie 2018. De atunci, ea este depozitată de proprietari într-un loc privat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.