Opera lui Constantin Brâncuşi, ”Cuminţenia Pământului”, expusă la Muzeul Naţional Cotroceni, se află în circuitul de vizitare al instituţiei şi poate fi văzută de oricine, cu programare prealabilă, telefonică sau online, a declarat pentru agenţia de presă News.ro istoricul şi muzeograful Ştefania Dinu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Oricine îşi poate face programare pentru a vedea «Cuminţenia Pământului » . Ea se află în circuitul de vizitare al Muzeului Cotroceni, nu se face o vizită specială pentru aceasta. Programările se pot face din timp, telefonic sau online", a declarat reprezentantul instituţiei. 

"În week-end este mai aglomerat, dar nu există restricţii pentru a vedea opera lui Brâncuşi. Publicul poate face şi fotografii", a adăugat aceasta. 

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Programările pentru vizite se fac la numărul de telefon: 021.317.31.06 sau la adresa vizitare@muzeulcotroceni.ro. 

"«Cuminţenia Pământului » nu este ascunsă publicului, din contră, ea poate fi văzută în circuitul normal de vizitare, fiind aşezată în anticamera Reginei Maria. Brâncuşi a expus-o pentru prima dată la Bucureşti, în 1910, în cadrul unei expoziţii organizate de «Tinerimea artistică»", a precizat istoricul Ştefania Dinu. 

Opera ”Cuminţenia Pământului” a fost realizată în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional. 

Paula Ionescu si Irina Voicilă, fiicele lui Gheorghe Romaşcu, au început demersul pentru recuperarea sculpturii de la stat, în 2001. Irina Voicilă a decedat, iar moştenitoarea sa este Alina Şerbănescu.

Procesul dintre moştenitori şi statul român a durat din anul 2001 până în 2010. Procesul de predare a operei a durat alţi doi ani. În noiembrie 2012, lucrarea a fost mutată de la MNAR la Muzeul Cotroceni.

Sculptura a fost pusă în vânzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preempţiune. Statul a făcut mai multe oferte,cea mai recentă dintre ele luni, când proprietarii au acceptat suma de 11 milioane de euro. Din aceasta, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei, Ministerul Culturii va lansa o subscripţie publică naţională, după cum a explicat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

Constantin Brâncuşi s-a născut pe 19 februarie 1876, la Hobiţa, judeţul Gorj. A absolvit, în 1902, Şcoala de bellearte din Bucureşti, iar în 1906 şi-a expus pentru prima dată lucrările la Société Nationale des Beaux-Arts şi la Salon d'Automne din Paris. În 1907, a fost prezentată prima versiune a "Sărutului", care a stat la baza lucrării "Poarta Sărutului", care face parte din ansamblul de la Târgu-Jiu, alături de "Coloana infinitului" şi "Masa Tăcerii". 

Printre cele mai cunoscute opere ale sculptorului român, decedat pe 16 martie 1957, la Paris, se află "Rugăciunea", ”Cuminţenia Pământului” şi "Domnişoara Pogany".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.